BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Evenementen, Nieuws, Samenleving

Welkom thuis in Wevelgem, zwaluwen …

Welkom thuis in Wevelgem, zwaluwen ...

WEVELGEM – Huiszwaluwen zijn trekvogels die in het voorjaar altijd terugkomen naar dezelfde plek. Vaak zelfs naar hetzelfde nestje, ergens knus onder een dakgoot. Maar tegenwoordig is het voor deze luchtacrobaten niet zo evident om een geschikt nest te vinden. Moderne dakoversteken lenen zich niet altijd even goed en door frequentere periodes van droogte, is het vaak zoeken naar modder om een stevig nest mee te bouwen. Gelukkig zijn er kunstmatige alternatieven, waarmee we hen een vleugeltje kunnen helpen.

In Wevelgem vond een kolonie huiszwaluwen een veilig onderkomen in delen van de Kloosterstraat, Menenstraat en Gullegemstraat. Inwoners van deze straten kregen een brief in de bus en geïnteresseerden konden zich melden bij het Regionaal Landschap Leie en Schelde. Op deze adressen werden de dakgoot en dakoversteek gecheckt en op de geschikt bevonden plaatsen zullen kunstnesten worden opgehangen.

Op de uitkijk

En dan is het uitkijken naar het moment wanneer ze terugkomen uit Afrika, terug naar het plaatsje waar ze geboren zijn. Wandel zeker eens door deze straten in deze periode en geniet van de bedrijvigheid en het gezang van deze onvermoeibare vogeltjes. Zwaluwen zijn bovendien zeer nuttige dieren, één zwaluw kan per week tot 50.000 vliegen, muggen en andere insecten vangen.

Praktisch

De kunstnesten worden opgehangen door middel van een hoogtewerker. De planning is moeilijk door te geven, wie graag foto’s komt nemen of filmen, mag vooraf Janne Tjampens van Regionaal landschap Leie en Schelde contacteren op 0479 46 09 15.

• Wanneer: maandag 11 maart, hele dag
• Waar: verschillende adressen in Wevelgem
• Link: Zwaluwen – Regionaal Landschap Leie-Schelde (rlleieschelde.be) en https://www.wevelgem.be/kunstnest-zwaluwen

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
8 maart 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Evenementen, Nieuws, Samenleving