BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Evenementen, Nieuws

Duik in de Geschiedenis van Kuurne: Succesvolle Erfgoeddag bij VZW Kuurns Erfgoed Cuerna

Cuerna

KUURNE – Wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van Kuurne, werd vandaag hartelijk verwelkomd in de Sint-Pieterszaal, waar VZW Kuurns Erfgoed Cuerna ter gelegenheid van Erfgoeddag een duik nam in de rijke Kuurnse geschiedenis onder de titel ‘Figgen achter 900 jaar Kuurne’, aan de hand van filmfragmenten.

Cuerna kijkt tevreden terug op het evenement en overweegt, gezien de vele positieve reacties, om volgend jaar opnieuw uit te pakken met een soortgelijk initiatief. “Onze verwachtingen wat betreft opkomst zijn ruimschoots overtroffen”, aldus Filiep Nottebaert. “Niet minder dan 150 bezoekers bezochten ons evenement waar veel onbekend filmmateriaal te zien was. Geregeld werden dan ook personen, die al een poosje overleden zijn, herkend op onze filmfragmenten.  Aangezien onze erfgoedvereniging nog veel beeldmateriaal in het archief heeft, denken we er nu al aan om volgend jaar een vervolg te organiseren op ‘Figgen achter 900 jaar Kuurne’.

Nieuwe aanwinst

Het exacte concept staat nog niet vast, maar gezien de vele positieve reacties smaakt het zeker naar meer. Cuerna beschikt namelijk over een uitgebreid archief dat de geschiedenis van Kuurne weergeeft. Onlangs hebben we zelfs een nieuwe aanwinst ontvangen in de vorm van glaswerk dat ooit toebehoorde aan brouwerij Mailfait, gelegen waar nu garage Devos – Capoen zich bevindt aan de Brugsesteenweg. Daarnaast doe ik een warme oproep aan de lezers van dit artikel. Als u nog oude filmpjes heeft liggen over Kuurne, kunt u deze gerust aan ons lenen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om super 8 videofilmpjes; we hebben de mogelijkheid om deze om te zetten naar een hedendaags beeldformaat, zodat we ze kunnen bewaren voor het nageslacht. Bovendien is Cuerna ook op zoek naar nieuwe leden om onze vereniging te versterken!” Op ‘Figgen achter 900 jaar Kuurne’ waren onder andere filmpjes te zien van de vernieuwing van de centrumstraten, de ezelsstoeten en artiestenforen, de ezelskeuring, de processie, en mijlpalen zoals het 850-jarig en 875-jarig bestaan van Kuurne, evenals 50 jaar KBK. Vanaf 17 uur werden deze beelden afgewisseld met anekdotes verteld door drie sprekers.

Wie beschikt over oude filmpjes van Kuurnse gebeurtenissen of interesse heeft om VZW Kuurns Erfgoed Cuerna te versterken, kan contact opnemen met het e-mailadres hkcuerna@gmail.com

Foto’s Hendrik Lefebvre

Lees ook:

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
21 april 2024
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Evenementen, Nieuws
Middenstand 100 jaar

NV De Middenstand is eeuw oud

KUURNE – Aanstaande zondag worden, naar aanleiding van het 100-jarig bestaan van De Middenstand, de huidige bestuurders van NV ‘De Middenstand van Cuerne’ ontvangen op