BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Evenementen, Nieuws

VZW Kuurns erfgoed Cuerna brengt op erfgoeddag ‘Figgen achter 900 jaar Kuurne’

Cuerna

KUURNE – Op zondag 21 april keert VZW Kuurns Erfgoed Cuerna, ter gelegenheid van Erfgoeddag, terug naar de vroege geschiedenis van Kuurne. Onder de titel ‘Figgen achter 900 jaar Kuurne’ en binnen het thema ‘Wat maakt een huis tot een (echte) thuis’, zal de vereniging vanaf 10 uur in de Sint-Pieterszaal, gelegen aan de Brugsesteenweg, een duik nemen in de rijke geschiedenis van Kuurne aan de hand van filmfragmenten.

“Met in totaal 21 fragmenten, elk van ongeveer 10 minuten, willen we een overzicht bieden van Kuurne vanaf het jaar 1948 tot heden,” legt Johan Schietgat van Cuerna uit. “We behandelen onderwerpen zoals Kuurne tussen 1948 en 1967, de vernieuwing van de centrumstraten, de ezelsstoeten en artiestenforen, de ezelskeuring, de processie, en mijlpalen zoals het 850-jarig en 875-jarig bestaan van Kuurne, evenals 50 jaar KBK. Dit alles zal verweven zijn in onze anderhalf uur durende videomontage, te bekijken op drie schermen tussen 10 en 12 uur en 14 en 17 uur. Op het grote scherm zal de volledige montage te zien zijn, terwijl op de twee kleinere schermen alle filmpjes apart vertoond zullen worden. Met deze korte filmfragmenten willen we stilstaan bij de schoonheid van ons thuis en onze afkomst. Ook zullen er diverse volkse prominenten te zien zijn in onze videovoorstellingen die dag.  Heel wat oudere bezoekers zullen dan ook met heel veel plezier herinneringen kunnen ophalen van evenementen waarbij ze zelf aanwezig zijn geweest.  Maar we willen eveneens met onze videomontages ook de jongere generatie kennis laten maken met het Kuurne van vroeger of hoe het hier vroeger is geweest!  Het is trouwens opmerkelijk grappig dat in een van de video’s wordt verkondigd dat de centrumstraten 40 jaar lang niet meer zouden worden opengebroken, terwijl deze uitspraak slechts 20 jaar geleden werd vastgelegd en we pas uit een nieuwe centrumvernieuwing komen.”

De apotheose van die dag is gepland vanaf 17 uur, waarbij een totaalspektakel volgt met aanvullende anekdotes door drie sprekers en diverse korte sketches, die naast de diverse videofragmenten zullen te zien zijn. 

Om ‘Figgen achter 900 jaar Kuurne’ bij te wonen, bedraagt de inkom op die dag 2 euro voor de hele dag. Voor meer informatie over dit evenement kunt u contact opnemen via hkcuerna@gmail.com.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
4 april 2024
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Evenementen, Nieuws