BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Evenementen, Nieuws, Samenleving

Provincie Oost-Vlaanderen opent nieuwe erfgoedsite in Maldegem

Provincie Oost-Vlaanderen opent nieuwe erfgoedsite in Maldegem

MALDEGEM/GENT – Op zondag 21 april, Erfgoeddag, opende de Provincie Oost-Vlaanderen in samenwerking met gemeente Maldegem een nieuwe erfgoedsite in Middelburg (Maldegem). Een site die de contouren van het indrukwekkende kasteel van Pieter Bladelin, topambtenaar van de hertogen van Bourgondië, in cortenstaal markeert. Op deze plaats zitten de fundamenten effectief nog onder de grond.

Pieter Bladelin, een Bruggeling, was een vooraanstaande ambtenaar aan het hof van Bourgondië. In 1440 kocht hij grond van de abdij van Middelburg om er een zomerresidentie te bouwen. Het werd een echt statussymbool, vol pracht en praal.

Het Bourgondische kasteel bestond uit twee delen: een boven- en benedenhof. Het bovenhof diende als residentie van de heer, terwijl het benedenhof de dienstgebouwen omvatte.

Samen met het kasteel werden een kerk, stadhuis, hospitaal, huizen … gebouwd langs een strak stratenpatroon. Zo ontstond het huidige Middelburg. Zelfs hertog Karel de Stoute, zijn vrouw Margaretha van York en hun dochter Maria Van Bourgondië bezochten de locatie persoonlijk.

Archeologische ontdekking

In de jaren 1990 waren er plannen om deze gronden te ontwikkelen. Tijdens bouwwerken ontdekte een nieuwe eigenaar enkele vondsten. De Universiteit Gent voerde een noodopgraving uit en daarna kocht de Provincie Oost-Vlaanderen de gronden voor verder archeologisch onderzoek. Ze vonden luxueuze tafelgerei en vloertegels, maar ook kogels en wapens uit latere periodes.

In 2005 werden de overblijfselen van het kasteel en dorp beschermd als archeologisch monument vanwege hun unieke waarde. Middelburg is een van de weinige gestichte steden in Vlaanderen, en de overblijfselen zijn relatief goed bewaard gebleven.

Bezoek de erfgoedsite

Het grondplan van de toegangsbrug, de torens en de muren zijn nu gemarkeerd, met volumes van cortenstaal. Zo krijg je een idee van de twee meter dikke muren van het kasteel. Informatieborden nemen je mee terug naar de tijd van Pieter Bladelin en de opgravingen.

De provinciale erfgoedsite bevindt zich aan de Kasteelstraat 10 in Middelburg. De toegang is gratis van zonsopgang tot zonsondergang. Let op: vanwege wegenwerken kun je momenteel het beste via Eede naar Middelburg rijden en de Kasteelstraat bereiken via de Hoornstraat.

Meer informatie over de provinciale erfgoedsite Middelburg vind je hier

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
23 april 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Evenementen, Nieuws, Samenleving