BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

Succesvolle opleiding voor jobstudenten en flexi-jobbers aan de kust

Succesvolle opleiding voor jobstudenten en flexi-jobbers aan de kust

BRUGGE – De gratis opleiding “de Kust serveert” leidde in Blankenberge, Koksijde-Oostduinkerke en Oostende een 70-tal cursisten op, om als zaal- of keukenmedewerker aan de slag te gaan in horecazaken aan de Kust. Zowel jobstudenten als gepensioneerden schreven zich in. De opleiding wil drempelvrees wegnemen bij potentiële kandidaten en hen bij de horecasector introduceren.

Belangrijke vaardigheden die werden benadrukt tijdens de opleiding waren gastvrijheid en een vlotte bediening. Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter van Westtoer, benadrukt het belang van kwalitatieve dienstverlening in de toeristische sector: “Horecamedewerkers spelen een essentiële rol bij de ervaring van toeristische bezoekers in West-Vlaanderen. Het is niet eenvoudig voor de sector om voldoende gekwalificeerd personeel te vinden om piekmomenten op te vangen, vooral in toeristische topperiodes.”

Interesse bij een breed publiek

Jean de Bethune, gedeputeerde en voorzitter van POM West-Vlaanderen, benadrukt ook het belang van deze opleiding. “Er wordt al geïnvesteerd in verschillende horeca-opleidingen met als doel duurzame tewerkstelling, onder andere vanuit Horeca Forma & VDAB. Tot nu toe lag de focus nog niet echt op het bredere publiek. We willen het bestaande opleidingsaanbod graag aanvullen met opleidingen die specifiek gericht zijn op het kwalificeren van tijdelijke werknemers. De jongste deelnemer was 15 jaar oud en de oudste 73. Er is duidelijk interesse bij een breed publiek om extra taken in de horecasector op te nemen,” verklaart hij.

Na de opleiding ontvingen de deelnemers een certificaat en kregen ze de kans om potentiële werkgevers te ontmoeten tijdens een ‘meet and greet’. Zo vond Heidi Nolf van horecazaak Drie Meisjes in Oostduinkerke snel een geschikte kandidaat: “Het was geweldig dat wij als werkgever meteen in contact konden komen met geïnteresseerde kandidaten. Dat ze via deze opleiding al een eerste kennismaking hebben gehad met de horecasector, is voor ons ook erg waardevol.”

Horecalover

Om het imago van werken in de horeca te versterken, werd de campagne ‘Horecalover’ opnieuw gelanceerd. Deze campagne, die vorig jaar van start ging, toont korte video’s, die de voordelen van werken in de horeca en aan de kust benadrukken. De campagne wil geïnteresseerden aanmoedigen om een opleiding te volgen en te solliciteren in de horeca aan de kust.

Dit project is een gezamenlijke inspanning van de Streekwerking Kust van de Provincie West-Vlaanderen, Westtoer, POM West-Vlaanderen, VDAB, Horeca Forma en Horeca West-Vlaanderen, met als doel de werkgelegenheid in de West-Vlaamse horeca te bevorderen.

Meer informatie over de initiatieven “Horecalover” en “de Kust Serveert” is te vinden op www.horecalovers.be.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
4 april 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Nieuws, Samenleving