BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

Tweede leven voor twee hectare spoorberm aan Koningin Fabiolalaan

Tweede leven voor twee hectare spoorberm aan Koningin Fabiolalaan

GENT – Stadsontwikkelingsbedrijf SoGent heeft een ontwerpteam aangesteld voor de herinrichting van een gebied van twee hectare aan de Koningin Fabiolalaan. Er komt een groot buurtpark, een stadsgebouw en sociale woningen. Het ontwerpteam trekt nu naar de tekentafel, het definitieve inrichtingsplan wordt in 2025 verwacht.

De hele buurt rond het station Gent-Sint-Pieters wordt herontwikkeld. Recent nog kreeg project Rinkkaai groen licht. Dat is een volledig nieuwe woonwijk langs de Koningin Fabiolalaan. Ook naast project Rinkkaai, tegenover de Aaigemstraat tot aan de Suzanne Lilarstraat, is er een gebied dat wacht op herontwikkeling. Die site is zo’n twee hectare groot en ligt op een voormalige spoorwegberm, ongeveer vier meter hoger dan de straat. Voor dat gebied heeft sogent in opdracht van de Stad Gent nu een ontwerpteam aangesteld.

Openbaar park

Het ontwerpteam van Tractebel & De Smet Vermeulen-architecten zal zich, in samenspraak met de buurt, over de inrichting van het gebied buigen. Wat al vaststaat, is dat er een openbaar park komt, het Rijsenbergpark, en een stadsgebouw met een lagere school, een kinderdagverblijf en verenigingslokalen. Daarnaast komen er – hoofdzakelijk sociale – woningen. Het definitieve inrichtingsplan wordt in 2025 verwacht. In 2026 start de aanleg van het openbaar domein en het park. Voor de bouwprojecten zelf komen er andere ontwerpteams.

Overzicht Fabiolalaan.jpg

Ook op de planning: een nieuwe fietsbrug over de Leie. De nieuwe fietsbrug zal zorgen voor een veilige verbinding tussen de nieuwbouwprojecten aan de Koningin Fabiolalaan en de Blaarmeersen. Een nieuw fietspad zal het station Gent-Sint-Pieters met de brug verbinden.

Infomarkt

In het Infopunt Project Gent-Sint-Pieters vindt er op 17 juni een infomarkt plaats. Van 18 tot 21 uur kunnen bezoekers het ontwerpteam en hun aanpak voor de inrichting van het openbaar domein leren kennen. Buurtbewoners krijgen daarvoor nog een uitnodiging in de bus.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
26 april 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Nieuws, Samenleving