BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

Wegen en Verkeer ruimt meer dan 1.300 ton sluikstort en zwerfvuil langs Vlaamse wegen

Wegen en Verkeer ruimt meer dan 1.300 ton sluikstort en zwerfvuil langs Vlaamse wegen

BRUSSEL – Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) ruimde – in 2023 – 1.360 ton sluikstort en zwerfvuil langs Vlaamse autosnelwegen en gewestwegen op. Sluikstort en zwerfvuil blijven een groot maatschappelijk probleem. Dankzij voortdurende inspanningen, is de situatie de voorbije 5 jaar wel al verbeterd.

Zo vlogen er 15 overtreders op de bon na een controleactie aan E40 parking in Drongen. Ook al wordt er jaar na jaar minder opgehaald, de opruimacties kosten de gemeenschap handenvol geld. Voor 2023 gaat het om een totale kost van 3,5 miljoen EUR.

Belastingsgeld

Het opruimen van illegaal gedumpt afval wordt betaald met het algemene budget voor het onderhoud van wegen en fietspaden. Kathy Vandenmeersschaut, administrateur-generaal bij AWV, geeft concrete voorbeelden van hoe dat geld beter besteed kan worden: “Met 3,5 miljoen euro kunnen we een volledig jaar al onze hagen een extra keer scheren, al onze fietspaden een extra keer onderhouden of meer dan een kwart van al onze bermen, grachten en gazonzones maaien.”

Driesporenbeleid werpt vruchten af

Om het probleem van zwerfvuil en sluikstort terug te dringen, voert het Agentschap Wegen en Verkeer, een driesporenbeleid op basis van sensibiliseren, verbaliseren en opruimen.

Jaarlijks zijn er sensibiliseringsacties in samenwerking met Mooimakers, het Vlaams initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort. Hierbij worden onder andere de afficheborden langs de snelwegen ingezet.

Daarnaast zijn er 12 gewestelijke toezichthouders die een proces-verbaal kunnen opstellen tegen sluikstorters die betrapt worden.

Ook zijn er regelmatig opruimbeurten langs gewest- en autosnelwegen en op de dienstenzones zoals autosnelwegparkings zonder tankstation en carpoolparkings.

Geregeld opruimen want vuil trekt nog meer vuil aan

De afvalbakken worden twee of drie keer per week geledigd met mogelijk een extra beurt tijdens drukke periodes. De parkings op autosnelwegen met uitbating (bv. tankstations) worden onderhouden door de concessiehouder.

Sluikstort en zwerfvuil blijven een hardnekkig maatschappelijk probleem, maar dankzij de volgehouden inspanningen, is er – in de afgelopen 5 jaar – een duidelijke verbetering merkbaar. Sedert 2019 wordt er bijna 30% minder vuil opgehaald.

Samenwerking met de hulpdiensten

De gewestelijke toezichthouders voeren regelmatig controleacties uit op zogenaamde hotspots. Het einde van een vakantie of verlengd weekend, betekent vaak extra illegaal huishoudelijk afval langs de snelwegparkings.

Op de snelwegparking in Drongen werd er – in samenwerking met de federale wegpolitie – om die reden extra gecontroleerd . Tijdens de actie werden er 15 sluikstorters op heterdaad betrapt.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
15 april 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Nieuws, Samenleving