BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

Bijenvriendelijk Harelbijke

Bijenvriendelijk Harelbijke

HARELBEKE – zet zich al meerdere jaren in als bijenvriendelijk lokaal bestuur, door extra aandacht te geven aan een ecologisch park -en groenbeheer. De stad zet sterk in op de aanleg van een biodivers en bloemrijk openbaar domein. Binnenkort worden er gratis bloembollen aan alle inwoners uitgedeeld.

In 2022 startte Harelbeke, met de opmaak van een wilde bijenplan, om een beeld te vormen van de aanwezige bijenpopulaties op verschillende types openbaar domein. Zo werden natuurdomeinen, wegbermen, groenperken en begraafplaatsen onder de loep genomen. 120 soorten werden waargenomen, onder meer 18 zeer zeldzame, zoals de zestandgoudwesp, de gehoornde maskerbij, de stadsmaskerbij, de grote behangersbij, de tweelobbige wolbij, de ogentroostdikpoot en de roestbruine bloedbij.

Wilde bijenplan in samenwerking met Natuurpunt Studie

Schepen Tijs Naert is tevreden: “Harelbeke scoort hier echt heel goed. Hetzelfde traject werd in Kortrijk en Brugge ook uitgevoerd en daar kregen ze 101 en 111 soorten te zien. Het is duidelijk dat Harelbeke een goede plek is om bijen te huisvesten.”

Het wilde bijenplan werd in 2024 gefinaliseerd in samenwerking met Jens D’Haeseleer van Natuurpunt Studie. Op basis van deze studie, zet Harelbeke nog meer in op bijenvriendelijk natuurbeheer en wordt er geprobeerd, om de aanwezige bijen zoveel mogelijk te blijven behouden. Bij infrastructuurwerken in de omgeving van CC het SPOOR verplaatste de milieudienst met succes de woonplaats van grondnestelende grijze zandbijen in samenwerking met de aannemer.

Gratis biologische bloembollen tijdens Bebloem-actie

Schepen Tijs Naert: “In het kader van de Week van de Bij brengt Harelbeke het belang van de bij onder de aandacht bij de inwoners door 30.000 gratis biologische bloembollen weg te geven. Dat is één symbolische bloembol per inwoner van Harelbeke. Zo creëren we broodnodige mini-voederplekken voor onze bijen.”

Het pakket omvat een mix van 30 biologische bloembollen: allium sphaerocephalum, scilla hispanica, crocus vernus mix, crocus botanisch mix, muscari, puschinia en tulp tarda.

Bijvriendelijke scholen

Ook de Harelbeekse scholen kunnen aan de Bebloem-actie deelnemen en op die manier, hun school letterlijk in de bloemetjes te zetten. Twee klassen krijgen de kans om een gratis workshop over de bij te volgen in het provinciaal domein de Gavers. Deze actie kadert binnen het SDG-Scholencharter met SDG 15 Leven op het Land.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
30 mei 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Nieuws, Samenleving