BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

Intelligente verkeerslichten moeten zorgen voor vlotter tram- en busverkeer (duurtest in Gent)

Intelligente verkeerslichten moeten zorgen voor vlotter tram- en busverkeer (duurtest in Gent)

GENT – Door de timing van intelligente verkeerslichten en 50 bussen en trams, dynamisch op elkaar af te stemmen, willen De Lijn, het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), strategisch onderzoekscentrum IMEC en verkeerstechnologiegroep SWARCO het openbaar vervoer optimaliseren op kruispunten. Zo worden voor alle weggebruikers de wachttijden zo kort mogelijk. De komende zes maanden loopt een proefproject aan de Nieuwevaartbrug in Gent.

Problemen met de stiptheid zijn al jaren de nummer één ergernis van reizigers, dat blijkt uit de tevredenheidsonderzoeken bij klanten van De Lijn. Sneller groen licht bieden aan trams en bussen, leidt tot een verhoogde betrouwbaarheid en populariteit van het openbaar vervoer. Als je tram of bus tijdens elke rit tijd wint bij een intelligent verkeerslicht, kom je net wat vlotter op je bestemming.

Vandaag vragen bussen en trams al groen op ruim 1150 van de 1750 lichtengeregelde kruispunten in beheer van AWV in Vlaanderen. Voor het kruispunt rijden ze over een speciale ‘inmeldlus’ en geven ze hun lijnnummer door. Het licht wordt dan zo snel mogelijk groen en blijft groen tot het voertuig over een ‘uitmeldlus’ voorbij het kruispunt rijdt.

Proefproject laat toe een verdere stap te zetten

Met dit proefproject wordt er een stap verder gezet. Het intelligent verkeerslicht kent de GPS-locatie van de bus of van de tram, zodat de groentijd preciezer wordt, niet te lang en niet te kort. Wanneer bestaande verkeerslichten worden uitgerust met de nieuwste technologie, kunnen ze communiceren en informatie uitwisselen met andere intelligente verkeerslichten, weggebruikers en boordcomputers van trams en bussen. Die verbinding tussen weginfrastructuur en voertuigen van De Lijn vormt een cruciale schakel in dit proefproject.

Gedeelde mobiliteitsdata

De gedeelde mobiliteitsdata vormen de basis, om de afstelling te verbeteren, waardoor intelligente verkeerslichten gepast reageren, op wat er op het kruispunt gebeurt, op elk moment van de dag en in elke situatie. De intelligente lichten moeten vooral de wachttijden voor iedereen zo kort mogelijk houden.

Evaluatie van technische werking en impact op groentijden

In dit proefproject koppelt De Lijn in Gent, 50 trams en bussen aan Mobilidata, het mobiliteitsprogramma van de Vlaamse overheid en onderzoekscentrum IMEC. Zowel de technologie als de impact op het verkeer wordt geanalyseerd.

Het is de combinatie van technische en verkeerskundige doelstellingen, die het project technologisch uitdagend en maatschappelijk relevant maakt.

In de eerste fase zet verkeerstechnologiegroep SWARCO een stabiele en betrouwbare verbinding op via de Mobilidata-cloud tussen de voertuigen van De Lijn en de nieuwste generatie geconnecteerde intelligente verkeerslichten van AWV. Samen met IMEC wordt bekeken, hoeveel sneller het openbaar vervoer door het verkeer geraakt en wat daarbij de impact is voor andere weggebruikers.

Het is de bedoeling om de nieuwe technologie te gebruiken, om trams en bussen vlotter voorbij verkeerslichten te helpen – zonder daarbij onnodige hinder te creëren voor andere weggebruikers.

Het onderzoek in Gent loopt gedurende 6 maanden in samenwerking met De Lijn, AWV, IMEC en SWARCO.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
31 mei 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Nieuws, Samenleving