BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Evenementen, Nieuws

Oostende gaat weer voor anker

Oostende gaat weer voor anker

OOSTENDE – Van 23 tot 26 mei 2024 is er opnieuw het maritieme festival ‘Oostende voor Anker’. De mix van unieke schepen, muziekoptredens, animatie en alles wat de nautische wereld te bieden heeft, zorgde tijdens de vorige editie voor een indrukwekkende 200.000 bezoekers.

‘Oostende voor Anker’ is het maritieme evenement, dat de geschiedenis, het heden en de toekomst van de zee viert. Dit jaar werd gekozen voor het thema ‘Ontdekkingen op zee’, met replica’s van schepen zoals Magellaan’s Nao Victoria, nieuwe ontdekkingen op het gebied van oceaanbescherming, windturbines, ecologie en alles wat met de zee te maken heeft.

Schepen, rondleidingen, demonstraties, lezingen …

Meer dan 150 unieke schepen die naar Oostende komen, van imposante driemasters tot kleine sloepen, deelnemen aan interessante rondleidingen, demonstraties en lezingen. Terwijl je door de straten en pleinen rond de haven wandelt, kan je authentieke scheepswerfambachten ontdekken en heerlijke gerookte vis proeven.

Shanty’s

Voor de liefhebbers van muziek zijn er vele gratis optredens van klassieke shanty’s en betoverende folk die voor een gezellige sfeer zorgen. Dit jaar treden 25 groepen op, met in totaal zo’n 40 optredens verspreid over de vier dagen.

Kleine zeelieden

Oostende voor Anker is ook een geweldige uitstap voor gezinnen met kinderen, om de wonderen van de zee en de scheepvaart te ontdekken. Kleine zeelieden kunnen genieten van verschillende animaties en activiteiten die speciaal voor hen zijn bedacht. Het Blauwe Innovatiedorp is dan weer de plek waar alles over de nieuwste ontwikkelingen op en rond de Noordzee te leren is.

Praktisch

Er zijn verschillende manieren om naar Oostende voor Anker te reizen. Met de trein kom je rechtstreeks aan bij het evenement en de tram en bussen van De Lijn stoppen ook bij het station. Het treinstation in het centrum van de stad, ligt op loopafstand van de zeedijk en de winkelstraten, en brengt je rechtstreeks naar het evenement. Klik hier voor de volledige dienstregeling en routeplanner.

Aan het stadhuis (kant van het Mercatordok) zijn er fietsenstallingen beschikbaar.

Met de auto sta je langs de E40 autosnelweg (die Brussel met Oostende verbindt), in één uur rijden van Brussel in Oostende en omgekeerd. Vanuit Antwerpen neem je de E17 en vervolgens de E40 richting Oostende. Klik hier voor informatie over alle parkeermogelijkheden in Oostende.

De Kusttram is ideaal als je vanuit een van de andere kustgemeenten naar Oostende voor Anker wilt komen. Tijdens Oostende voor Anker rijdt elke 20 minuten een tram naar het station. Klik hier voor de volledige dienstregeling en routeplanner.

Het evenement is gemakkelijk bereikbaar met de trein, tram en bus. Je komt rechtstreeks aan bij het evenement. Dit is dan ook de meest geschikte manier om naar Oostende voor Anker te reizen.

Oostende voor Anker voor mensen met functie-uitval

Voor informatie over toegankelijkheid ter plaatse kun je terecht bij het infopunt op het Sint-Petrus- en -Paulusplein, aangeduid met INFO. Aarzel niet om vragen te stellen. Zonodig kan ook een doventolk worden ingeschakeld. Voor informatie en specifieke vragen kan je mailen naar: events@toerisme-oostende.be.

Gereserveerde parkeerplaatsen voor houders van een parkeerkaart voor personen met een handicap bevinden zich in de Kaaistraat (meerdere parkeerplaatsen), de Brandariskaai (meerdere parkeerplaatsen), de Mercatorlaan (meerdere parkeerplaatsen), de Sint-Pietersstraat achter de Sint-Petrus- en -Pauluskerk (één parkeerplek) en in parkeertoren van het station (meerdere parkeerplaatsen).

Bereikbaarheid van de locatie

Het ponton aan de Visserskaai is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Helaas zijn de andere pontons, om veiligheidsredenen, niet toegankelijk.

Assistentiehonden die als zodanig herkenbaar zijn, zijn bijna overal op de site welkom. Om veiligheidsredenen wordt afgeraden om met een assistentiehond op de pontons te lopen.

De meeste stands zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers, maar sommige drempels kunnen te hoog zijn. Als er ondersteuning nodig is, spreek dan zeker een van de vrijwilligers aan. Ze zijn herkenbaar aan hun rode broek en Oostende voor Anker t-shirt.

Sanitair

Er is een rolstoeltoegankelijk toilet in het sanitairblok op de Kapellebrug en in het station. Er wordt ook een extra toilet voorzien op het Sint-Petrus- en -Paulusplein. Deze worden ook aangeduid met pijlen op de locatie.

Meevaren

Tijdens ‘Oostende voor Anker’ is het mogelijk om, met verschillende schepen mee te varen. Inschrijven en betalen kan ter plaatse bij het betreffende schip. Deze schepen liggen in het Montgomerydok.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
19 mei 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Evenementen, Nieuws