KUURNE – Op zaterdag 29 en zondag 30 juni kun je bij Luc Van den Berghe (65) een stukje Japan ontdekken in Kuurne. Luc kreeg zijn passie voor Japanse tuinen op 20-jarige leeftijd, nadat hij als tuindesigner de opdracht kreeg van een Japans koppel in Gent om hun tuin om te toveren tot een Japanse droomomgeving. Sindsdien heeft hij zijn hart verloren aan Japanse tuinen en blijft hij zich verder verdiepen in deze vorm van Japanse kunst.
Wie de tuin van Luc Van den Berghe betreedt, waant zich meteen in een andere wereld. Het vakantiegevoel begint onmiddellijk op te borrelen. Luc groeide op in Waregem en begon op 18-jarige leeftijd als tuindesigner. Aanvankelijk specialiseerde hij zich in Engelse tuinen, totdat hij plotseling de vraag kreeg van een Japans koppel uit Gent om hun tuin een make-over te geven en om te vormen tot een Japanse tuin.
Indringer
“Ik nam de uitdaging aan, al had ik op dat moment nog geen enkele ervaring met het creëren van Japanse tuinen,” vertelt Luc. “Eerst verdiepte ik mij in vakliteratuur om uiteindelijk de droomtuin van het Japanse koppel te realiseren. De aanleg van deze tuin had mij echter zo getriggerd dat mijn interesse in Japanse tuinen alleen maar toenam en ik besloot om vanaf dat moment alleen nog Japanse tuinen aan te leggen. Om dit volgens de regels van de kunst te kunnen doen, reisde ik richting Japan. Maar mijn eerste bezoek aan een plaatselijke groothandel stelde ik mij echter totaal anders voor. De ontvangst was koel en afstandelijk, en ik werd als een indringer beschouwd die niet serieus werd genomen. Vijf jaar en meerdere bezoeken later, was er van deze houding niets meer te merken, en had afstandelijkheid plaatsgemaakt voor respect in wat ik deed.”
Japans paviljoen
Elf jaar geleden verhuisde Luc vanuit Pittem naar Kuurne, nadat hij daar een woning had gekocht aan de Brugsesteenweg. “Een van mijn eerste werkzaamheden was het volledig opnieuw inrichten van de aanwezige tuin,” gaat Luc verder. “Alles ging eruit, en beetje bij beetje bouwde ik een pareltje van een Japanse tuin achter- en rondom mijn woning. Wat daarin niet kon ontbreken, was een mooie vijver met Koi’ s. In 1990 had ik in Japan kennisgemaakt met deze vissen in een plaatselijke gespecialiseerde groothandel in Hiroshima. De uitbater van deze Koi-groothandel had al diverse grote wedstrijden gewonnen met zijn prachtexemplaren. Zijn kennis zorgde ervoor dat ik mij ook kon verdiepen in de bijzondere wereld van Koi-vissen. Tijdens de coronaperiode volgde de bouw van een Japans paviljoen in mijn tuin, wat het geheel afmaakte. Japanse tuinen aanleggen en onderhouden is een arbeidsintensieve klus. Zelf snoei ik alle bomen, zowel bij mijn klanten als in mijn eigen tuin, met eerbied voor de traditie en volgens de klassieke Japanse wijze.”
Wegdromen
Luc deed er een jaar over om zijn Japanse tuin aan te leggen en besteedt elk weekend de nodige tijd om deze in optimale staat te houden. Diverse kronkelende paadjes laten de bezoekers kennismaken met verschillende Japanse planten. Van Oosterse tuinornamenten, rotsen en Japanse vormplanten tot yamadori en bonsai alles is terug te vinden in de tuin van Luc. Daarnaast is het ook wegdromen in het prachtige Japanse paviljoen dat terug vinden is bij een uitgebreide vijver, waarin zowel Koi’s als rood- en geelwangschildpadden zij aan zij zwemmen.
Wie een bezoekje wil brengen aan de tuin van Luc aan de Brugsesteenweg 386, kan dit doen op zaterdag 29 en zondag 30 juni van 8 tot 20 uur. Leden aangesloten bij Open Tuin betalen 3,5 euro en niet-leden 5 euro. Ook buiten deze twee dagen kan de tuin van Luc op afspraak bezichtigd worden. Meer informatie over de prachtige Japanse tuin van Luc is te vinden via www.facebook.com/Oostersewatertuinen.
Bekijk hier alle tuinen die te bezoeken zijn tijdens de open tuinendag: https://www.landelijkegilden.be/themas/open-tuinen