BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

Nieuwe fiets- en wandelroutes brengen eerbetoon aan Paul Delvaux

Nieuwe fiets- en wandelroutes brengen eerbetoon aan Paul Delvaux

KOKSIJDE – Het provinciebedrijf Westtoer heeft in het Paul Delvauxmuseum (Sint-Idesbald) nieuwe fiets- en wandelroutes voorgesteld rond het leven en werk van de Vlaamse meester Paul Delvaux. De wereldberoemde kunstschilder overleed 30 jaar geleden. Twee wandelroutes, twee fietsroutes en een nieuwe podwalk zetten het leven en werk van Paul Delvaux in Sint-Idesbald (Koksijde-Oostduinkerke) en Veurne in de kijker. De vier nieuwe routes zijn gebundeld in een handige box. Het initiatief kadert in het relanceproject van Toerisme Vlaanderen.

Paul Delvaux blijft één van de meest invloedrijke Belgische schilders van de 20e eeuw. Hij overleed 30 jaar geleden. Hij bracht een groot deel van zijn leven door in Sint-Idesbald en Veurne, waar hij zich liet inspireren door de serene omgeving en het culturele erfgoed.

De wandel- en fietsroutes laten bezoekers in Sint-Idesbald (Koksijde-Oostduinkerke) en Veurne kennis maken met de wereld van de beroemde kunstschilder.

Naast de wandelroute vanuit het Paul Delvauxmuseum in Sint-Idesbald (5,7 km) brengt de wandelroute in Veurne (4,6 km) de stappers onder meer naar de woning van de kunstschilder. De gratis fietsroutes (18,7 km en 48,7 km) loodsen de fietsers naar bijzonder plekken in Koksijde-Oostduinkerke en Veurne. De nieuwe podwalk in Sint-Idesbald werd ingesproken door Xavier Taveirne (VRT).

“De fiets- en wandelroutes en de podwalk rond het leven en werk van Paul Delvaux zijn een verrijking voor het cultuur-toeristisch aanbod langs de Kust. Kunst en cultuur vormen meer dan ooit een belangrijke pijler voor de beleving aan zee. Zo zorgt ook de Triënnale Beaufort voor een unieke uitstraling in binnen- en buitenland”, aldus Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerd een voorzitter Westtoer.

Sint-Idesbald en Veurne

De kunstenaar kocht eind de jaren zestig een buitenverblijf in het stadspark van Veurne. Enkele jaren later vestigde hij zich definitief in een huis in de Zwarte Nonnenstraat. Tal van inwoners in Veurne hebben Paul Delvaux ontmoet tijdens zijn dagelijkse wandeling door en rond het stadpark. Hij ontving in 1978 de titel van ‘ereburger van de stad Veurne’. Als dank schonk Paul Delvaux twee kunstwerken aan de stad: Le Parc en La Dame de Furnes, nu te bewonderen in de kapel van het Landhuis. Hij overleed op 20 juli 1994. Zijn laatste rustplaats bevindt zich op de oude stedelijke begraafplaats in de Ouden Vestigingstraat in Veurne.

Het Paul Delvauxmuseum in Sint-Idesbald werd geopend in 1982, kort na de oprichting van de Stichting Delvaux. Deze voormalige visserwoning ‘Het Vlierhof’ was ooit een atelier gevestigd waar kunstenaars uit de regio op bezoek kwamen. Ook Paul Delvaux was een trouwe bezoeker van Sint-Idesbald waar hij vooral inspiratie vond in de authenticiteit en de rust.

Vlaamse Meesters

Het provinciebedrijf Westtoer realiseerde deze nieuwe routes in het kader van het relanceproject Vlaamse Meesters van Toerisme Vlaanderen. De wereldberoemde surrealist wordt door Westtoer ook in de kijker geplaatst als één van de Vlaamse meesters binnen het project ‘Meesterwerken van de zee’ (eind 2024).

“Dat onze prachtige Vlaamse kunst als geen ander inspireert, bewees Paul Delvaux,” zegt Vlaams minister van toerisme Zuhal Demir. “De kunstschilder leefde en werkte immers een groot deel van zijn leven in Koksijde. Met de steun van Toerisme Vlaanderen ontsluit Westtoer de plekken die een belangrijk deel van zijn dagelijkse leefwereld uitmaakten. Zo kan de bezoeker nu letterlijk in zijn voetsporen treden, door langs de vele plekken die hem gedurende al die jaren geïnspireerd hebben te wandelen of te fietsen. Onderweg kunnen ze naar zijn levensverhaal luisteren om deze meester nog beter te leren kennen. Deze belevingen zullen onze bezoekers ongetwijfeld inspireren. En wiet weet, als we geluk hebben, staat er zelfs een nieuwe Paul Delvaux op in ons midden?”

In het Paul Delvauxmuseum loopt momenteel een nieuwe tentoonstelling. Koksijde-Oostduinkerke en Veurne ontwikkelen dit jaar diverse initiatieven om het leven en werk van Paul Delvaux in de kijker te plaatsen.

Praktisch

De fiets- en wandelbox (€10) is te koop in het museum, bij de Diensten voor Toerisme van Veurne en Koksijde-Oostduinkerke en via de webshop van Westtoer (shop.visitwestvlaanderen.be). De podwalk is te beluisteren via www.visitwestvlaanderen.be/podwalks of via de gebruikelijke streaming platforms.

Meer info via www.visitwestvlaanderen.be en www.delvauxmuseum.be

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
26 juni 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Nieuws, Samenleving
Nieuwe Stadswandelroute in Torhout

Nieuwe Stadswandelroute in Torhout

TORHOUT – Westtoer, provincie West-Vlaanderen en de stad Torhout introduceren de nieuwe Stadswandelroute Torhout. De route van 3,6 km is bewegwijzerd met 80 metalen klinknagels