BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Evenementen, Nieuws, Video Reportage

Defensie imponeert bezoekers op opendeurdag basis Koksijde

Opendeur Basis Koksijde

KOKSIJDE – Naar schatting zijn ongeveer 10.000 bezoekers afgelopen woensdag afgezakt naar de luchtmachtbasis van Koksijde om er de jaarlijkse opendeurdag bij te wonen. Voor Defensie was dit een unieke gelegenheid om te tonen waartoe ze in staat is en misschien wel bij sommige bezoekers interesse te wekken om er een loopbaan te beginnen.

Naast de NH-90 helikopters, die tien jaar geleden in dienst kwamen ter vervanging van de legendarische Seaking reddingshelikopter die na 43 jaar dienst op pensioen kon en bekend is van de serie Windkracht 10, konden de bezoekers ook een kijkje nemen in een A400 transportvliegtuig. Dit vliegtuig vervangt sinds 2020 de even legendarische C-130 Hercules en was enkele weken terug nog aan het werk boven Gaza om er een voedseldropping uit te voeren.

Ook een SAR-helikopter uit Nederland en Duitsland was speciaal voor de opendeurdag afgereisd naar de luchtmachtbasis, net als een van de Seaking reddingshelikopters die ooit het beeld vormden van de luchtmachtbasis maar momenteel zijn thuisbasis heeft bij een privé – eigenaar in Engeland. Voor de gelegenheid was deze Seaking overgevlogen voor één dag naar de luchtmachtbasis waar hij 43 jaar trouwe dienst had geleverd.  Ook twee F-16 jachtvliegtuigen kwamen even het publiek groeten tijdens een demo vlucht. Daarnaast was er ook een parachutesprong uitgevoerd door enkele para’s en een demonstratie met enkele drones.

Op de grond viel er ook veel te beleven, aangezien alle Defensiecomponenten aanwezig waren op de opendeurdag, evenals de federale politie.

Bekijk hier het videoverslag:

24 Opendeur Basis Koksijde

Foto’s Speleers Nico

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
5 juli 2024
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Evenementen, Nieuws, Video Reportage