BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

Nieuws, Samenleving

35 kinderen ronden met glans de Middelkerkse zomerschool af

35 kinderen ronden met glans de Middelkerkse zomerschool af

MIDDELKERKE – Met nog één week zomervakantie voor de boeg, kregen zo’n 35 kinderen al een diploma uitgereikt. Zij werkten met succes de tweede editie van de Middelkerkse zomerschool af. In de zomerschool krijgen kinderen uit het eerste en tweede leerjaar extra lessen taal en rekenen om hen goed voor te bereiden op het komende schooljaar. De zomerschool kan trouwens rekenen op een ferme ploeg vrijwilligers.

De zomerschool is enorm handig voor kinderen met leermoeilijkheden. De zomervakantie is een zalige tijd voor ontspanning en een ander dagritme, maar net daardoor verliezen die kinderen cruciale reken- en taalvaardigheden en raken ze minder snel in een gezonde schoolroutine. De zomerschool vangt dat op met een opfrissing van de leerstof en een duidelijke dagroutine. Maar er is ook plaats voor ontspanning, want na een lesvoormiddag, trekken de kinderen in de namiddag op uitstap.

Les en leuke dingen

Maar school middenin de vakantie? Wat vinden de kinderen daarvan? Amar gaat naar het derde leerjaar. “Ik vind het heel leuk. Mijn mama vroeg me of ik wilde meedoen aan de zomerschool, want dan kan ik iets beter mee met taal en rekenen. Het is echt leuk. Er is les, maar we gingen ook op bezoek bij de politie, een kinderboerderij, we gingen garnaalkruien, we leerden hoe brood gebakken wordt en we mochten ook een namiddag basketten. Ik zou wel nog een weekje willen blijven.”

Kinderen hebben dit nodig

De zomerschool zou niet mogelijk zijn zonder de vrijwillige inzet van enkele leerkrachten en vrijwilligers. Waarom kiezen zij ervoor om tijdens de zomervakantie mee met de zomerschool te helpen?

Vrijwilligers Frieda, Lieve en Els hielpen de afgelopen twee weken samen Johan, Isabelle, Hayley, Lisha en Tatiana met het begeleiden van de kinderen bij de maaltijd, speeltijden en activiteiten. “We doen dit omdat we voelen dat de kinderen dit nodig hebben. Ze hebben ook zoveel deugd van de structuur die de zomerschool hen geeft. Het is bewezen: kinderen die uit de zomerschool komen, staan sterker aan de start van het volgende schooljaar.”

Groeiend zelfvertrouwen, stralende kinderen

Suzy, Jana, Margaux en Ilse waren de leerkrachten van dienst. “Naast de educatieve impuls, merken we ook dat de kinderen sociaal een boost krijgen. Ze winnen aan zelfvertrouwen en bloeien helemaal open. Dat is écht mooi om te zien.”

Jana is leerkracht in opleiding. “Ik heb al heel wat stage gelopen, maar bij de zomerschool leer ik enorm veel van de kinderen. Ze zijn een beetje meer ontspannen dan in een echte school en geven sneller aan wat ze echt begrijpen of waar ze moeite mee hebben. Dat helpt enorm om mijn lesmethode aan te passen.”

“Dankzij de samenwerking met de scholen, kunnen we heel gericht lesgeven en bijsturen.” (Ilse, leerkracht bij de zomerschool)

We krijgen trouwens goeie info van de scholen. Per kind krijgen we een fiche met de werkpuntjes en de reken- of taalmethode waarmee ze werken. Daardoor kunnen wij echt gericht lesgeven. En toegegeven: ook wij krijgen er ook een ferme boost van!”

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
25 augustus 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Nieuws, Samenleving