BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws

Tussen Bellegem en het AZ Groeninge ziekenhuis in Kortrijk werd een eerste medische BVLOS dronevlucht uitgevoerd.

KORTRIJK – In België heeft een drone woensdag met succes een afstand van 4 km afgelegd met medische stalen aan boord. De vlucht ging van een woonzorgcentrum in Bellegem naar het AZ Groeninge ziekenhuis in Kortrijk. Wat deze BVLOS-vlucht (Beyond Visual Line of Sight) bijzonder maakt, is dat de drone door het gecontroleerde luchtruim van de luchthaven Kortrijk-Wevelgem vloog, zonder dat het overige luchtverkeer hoefde te worden stilgelegd.

Drones in de zorglogistiek
Deze vlucht, uitgevoerd buiten het zicht van de piloot, vormt een belangrijke mijlpaal binnen het TETRA-project ‘Medical Drone Supplies’ (MEDROS), geleid door Hogeschool VIVES. Het doel van het MEDROS-project is om de mogelijkheden van dronetechnologie voor het transport van medische goederen in de Vlaamse gezondheidszorg te onderzoeken en toe te passen. Ook wordt er gestreefd naar de integratie van drones in de volledige zorglogistieke keten. Deze testvlucht bewees dat het snel en efficiënt uitwisselen van medische stalen via drones mogelijk is. Daarnaast voert projectpartner KU Leuven een vergelijking uit tussen de kwaliteit van bloedstalen die per drone en via de weg worden vervoerd.

De dronevlucht vond deels plaats binnen de geozone van de luchthaven Kortrijk-Wevelgem, waar strikte veiligheidsregels gelden voor dronevluchten. Deze test was uniek, omdat het de eerste keer was dat een drone buiten het zicht van de piloot in deze geozone vloog, zonder dat ander luchtverkeer onderbroken hoefde te worden.

Veiligheid
De veiligheid van de operatie werd gewaarborgd door het gebruik van SkeyDrone’s BVLOS-framework, dat geavanceerde digitale diensten inzet om de veiligheid van zowel mensen in de lucht als op de grond te garanderen.

De vlucht werd uitgevoerd door ADLC, een Belgische start-up met ervaring in het transport van petrochemische stalen binnen de haven van Antwerpen. De drone werd gedurende de hele vlucht volledig automatisch bestuurd en realtime gemonitord vanuit de operations control room van ADLC. De gebruikte drone was een VTOL fixed-wing model van Phoenix Wings.

Een team van experts hield de vlucht nauwlettend in de gaten, en de verzamelde data zal worden geanalyseerd om verdere aanbevelingen te doen.

Bron en foto: SkyDrone

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
16 augustus 2024
Geschreven door
BRU redactie (RMK)
Nieuws