BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

Droprise en Vives bundelen krachten: geslaagd drone transport van temperatuurgevoelige medicatie

Droprise en Vives bundelen krachten: geslaagd drone transport van temperatuurgevoelige medicatie

KORTRIJK/OOSTENDE/GENK/LANAKEN/MAASEIK – In samenwerking met Droprise en Hogeschool VIVES heeft Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) een geslaagde dronevlucht uitgevoerd voor het transport van temperatuurgevoelige medicatie. Deze innovatieve aanpak biedt logistieke voordelen, vermindert de werkdruk voor zorgmedewerkers en waarborgt de kwaliteit van de getransporteerde medicatie.

Het huidige logistieke proces, waarbij een verpleegkundige vanuit de afdeling kinder- en jeugdpsychiatrie, herhaaldelijk medicatie moet ophalen bij de ziekenhuisapotheek aan de andere kant van de campus, of een logistiek medewerker die medicatie via een wagen brengt, wordt bekeken of de inzet van drones dit traject kan verbeteren. Waar in het huidig traject kostbare tijd verloren gaat, zou de inzet van drones moeten resulteren, in een aanzienlijke tijdbesparing voor het (zorg)personeel.

Centralisatie van ziekenhuisapotheken en laboratoria

Drones bieden bovendien een oplossing voor de uitdagingen, die ontstaan door de centralisatie van ziekenhuisapotheken en laboratoria. Naast de technologische innovatie lag de focus in dit pilootproject ook op een sociaal-technische benadering. Medewerkers werden voorbereid en betrokken, om met de drone-technologie aan de slag te gaan, zodat ze deze soepel in hun dagelijkse routines kunnen integreren.

Kyana Van de Pitte, projectcoördinator bij VIVES, verklaart: “Dankzij de drones kunnen zorgmedewerkers zich meer richten op hun kerntaken, zoals patiëntenzorg, zonder tijd te verliezen aan logistieke taken.” 

“Tijdens de testvluchten van vanmiddag werden belangrijke parameters, zoals temperatuur, gelogd om ervoor te zorgen dat de medicatie in optimale conditie aankomt op de bestemming. Dit is vooral van belang bij de verwerking van temperatuur gecontroleerde medicatie, zoals de getransporteerde vitamine C ampules (2°- 8° C)” zegt Marnik Stragier – Diensthoofd ziekenhuisapotheek.

Verminderde werkdruk

Met dit innovatief project toont ZOL, hoe drones niet alleen bijdragen aan efficiëntere logistiek, maar ook aan een verlichting van de werkdruk, wat leidt tot een hogere zorgkwaliteit.

Droprise helpt met drone solutions op maat van bedrijven. Telkens staat een duurzame partnerrelatie centraal, met focus op resultaat en persoonlijke ondersteuning, gerealiseerd met topmerken, piloten en performance data.

VIVES Hogeschool biedt met eigentijds competentiegericht hoger onderwijs, innovatief praktijkgericht onderzoek en maatschappelijke dienstverlening, een creatief antwoord op de uitdagingen van vandaag en morgen. Met 18.500 studenten en 1.700 personeelsleden in de basisopleidingen, gespreid over de studiegebieden biotechniek, gezondheidszorg, handelswetenschappen en bedrijfskunde, technology, onderwijs en sociaal-agogisch werk, is VIVES één van de grootste hogescholen van Vlaanderen met campussen in Brugge, Kortrijk, Oostende, Roeselare en Torhout.

Ziekenhuis Oost-Limburg staat bekend om zijn vooruitstrevende zorgoplossingen. Door de inzet van drones en de centralisatie van hun ziekenhuisapotheek, wil ZOL in de toekomst zijn logistieke processen verbeteren en de werklast van (zorg)medewerkers verminderen.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
17 september 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Nieuws, Samenleving