BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Evenementen, Nieuws

Fietel in Eine: Humor en Traditie Hand in Hand

Fietel Eine


OUDENAAARDE/EINE – Afgelopen zondag trok voor de 170ste keer de Fietel door de straten van Eine. In totaal namen zes VVP-Fietelgroepen het tegen elkaar op, met als inzet plaatselijke roem. Op acht verschillende opvoeringspunten werd halt gehouden om de mooiste voorstelling te brengen. De plaatselijke politiek was daarbij een populair thema, net als de figuur van Joost Klein.

De naam “Fietel”, afgeleid van het woord “Fiertel”, betekent volksfeest en komt van het Latijnse feretrum, wat “reliekschrijn” betekent. Oorspronkelijk vindt de Fierteltraditie haar oorsprong in religieuze processies, waarbij een schrijn van een lokale heilige werd meegedragen. Tegenwoordig hebben de Fiertel-feesten, zoals die in de Oudenaardse deelgemeenten, echter geen religieuze betekenis meer. In dorpen als Volkegem, Mater, Leupegem, Eine en Welden is het eerder een ludieke optocht waarin de draak wordt gestoken met de actualiteit.

Deelnemers verkleden zich daarbij als Bekende Vlamingen, bekende doprsfiguren of lokale politici en voeren een zelfgeschreven toneelstukje op. Dit jaar waren de deelnemende groepen: De Pilsjaars, De Puntjes, De Golden Oldies, Santeboetiek, De Tempeliers en de Oda Boys. Een van de deelnemende groepen liet zich alvast inspireren door de Smurfen en gaven hun opvoering een moderne twist door het te verbinden met de lokale politiek. Een ander deelnemend gezelschap voerde dan weer Rik Bossuyt, de bodyguard van de koers en Willy Naessens op om de spot mee te drijven.

Fietel Eine
Fietel Eine
Fietel Eine
Fietel Eine
Fietel Eine
Fietel Eine
Foto’s Speleers Nico
Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
22 september 2024
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Evenementen, Nieuws