BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

OverKop-huis Diksmuide opent vandaag de deuren

OverKop-huis Diksmuide opent vandaag de deuren

DIKSMUIDE – Vandaag woensdag 4 september opent OverKop Diksmuide voor het eerst de deuren. Het OverKop-huis – dat in de voormalige jeugddienst zit in de Koning Albertstraat 24 – wordt een veilige plek voor jongeren waar ze aan activiteiten kunnen deelnemen, een luisterend oor vinden en een beroep kunnen doen op professionele hulp als ze zich niet ok voelen.

De afgelopen weken werd hard geklust in de voormalige Diksmuidse jeugddienst. Alle ruimtes in het gebouw kregen een lik verf en werden van nieuwe meubels voorzien.

(Laagdrempelig) veilig(e) (t)huis

Jongeren tussen 12 en 25 kunnen vrij binnen en buiten lopen in het OverKop-huis. Ze kunnen er terecht voor een goed gesprek, weg van taboes, stigmatisering of labels. Naast heel wat activiteiten kunnen ze er een beroep doen op (professionele) hulp. De naam werd door jongeren zelf bedacht. OverKop gaan kan leuk zijn, maar kan ook verwijzen naar de problemen in je ‘kop’. Op zo’n momenten is een veilige plek ontzettend waardevol voor jongeren.

De verdere uitbouw van het huis ligt in handen van de bezoekers zelf. Jongeren zitten mee aan het stuur en bepalen samen met de jeugddienst, Huis van het Kind en het Sociaal Huis de werking ervan.

Regionale impact

Diksmuide is één van de meer dan 31 Vlaamse en Brusselse gemeenten, waar dit jaar nog een OverKop-huis opent. Ook in Veurne komt een OverKop-huis. Diksmuide diende samen met Veurne een aanvraag in, dat door de voltallige Eerstelijnszone Westkust-Polder werd gedragen en dat uiteindelijk ook werd goedgekeurd. 

De goedkeuring betekent, dat jongeren die wonen en leven in Alveringem, De Panne, Diksmuide, Koksijde, Nieuwpoort en Veurne binnenkort terechtkunnen in een OverKop-huis in Diksmuide of in Veurne. Er werd in totaal 100.000 EUR vrijgemaakt voor de realisatie van beide OverKop-werkingen.

Gespreide dienstverlening

Hulpverlening voor jongeren zit momenteel erg gespreid in de regio, waardoor jongeren afhankelijk van de materie worden doorverwezen naar diensten in Roeselare, Brugge, Ieper, Oostende … Eén centraal punt waar de noden van jongeren gedetecteerd kunnen worden, is van cruciaal belang voor de verdere uitbouw van het hulpverleningslandschap.

Samenwerking werkt

In het huis gaat één fulltime jeugdopbouwwerker aan de slag, die als vertrouwenspersoon jongeren een plaats wil aanbieden waar ze zich goed voelen en gehoord worden. Daarnaast zet de jeugdopbouwwerker ook in op outreachend welzijnswerk. De opbouwwerker zoekt jongeren in een maatschappelijk kwetsbare situatie actief op, brengt hun situatie in kaart en gaat aan de slag met hun noden, zodat jongeren hun waardigheid (her)ontdekken en opnieuw een plaats in de samenleving kunnen verwerven.

OverKop is een huis van samenwerking. Het is een plek waar iedereen, die bezig is met het mentaal welbevinden van jongeren een plek krijgt. Naast de jeugddienst, sociale dienst en jongeren zelf wordt ook het jeugdwerk, onderwijs, CAW en 1Gezin1Plan betrokken bij de verdere uitbouw van het huis. In een latere fase, en op basis van de noden van de jongeren, zal ook samengewerkt worden met andere lokale actoren uit het jeugdwerk/vrije tijd en de hulpverlening. De OverKop-werking kan pas slagen als een ruim netwerk aan organisaties betrokken wordt, naast de lokale besturen.

Frisse start

Om het gebouw helemaal OverKop-proof te maken, werden de verschillende ruimtes de afgelopen weken volledig herschilderd in de speelse OverKop-kleuren, goed voor een investering van 8.286 EUR. Daarnaast werden ook nieuwe meubels voorzien, hieraan hing een prijskaartje van 5.892 EUR.

Praktisch

Het OverKop-huis is voortaan elke woensdag open tussen 12 en 16 uur, en elke vrijdag van 15 tot 19 uur. Die openingsuren kunnen in samenspraak met jongeren nog aangepast worden.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
4 september 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Nieuws, Samenleving