BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

Brandweer en Politie, Nieuws

Gentse brandweer organiseert demodagen industriële brandbestrijdingsmiddelen

Gentse brandweer organiseert demodagen industriële brandbestrijdingsmiddelen

MELLE/GENT – Het is de eerste keer dat Brandweerzone Centrum demodagen met haar industrieel brandbestrijdingsmateriaal organiseert. “We ontvangen 200 mensen op 2 dagen tijd”, vertelt kolonel Wim Van Zele, zonecommandant. “Er is ontzettend veel interesse. We willen in de eerste plaats onze eigen leidinggevenden laten kennismaken met het nieuwe materiaal en tonen wat er mogelijk is. Zo hebben ze het materiaal al eens in actie gezien zonder de druk die er tijdens een echte interventie altijd is.”

Er komen ook een heleboel professionals langs die bezig zijn met noodplanning en crisisbeheersing in de Gentse regio (en daarbuiten): mensen van de fusiehaven North Sea Port, Veiligheidsregio Zeeland, andere hulpverleningszones, gemeentelijke diensten …

Verzamelen geblazen

De Gentse brandweer verzamelde haar nieuwe industriële brandbestrijdingsmiddelen in Melle: 4 speciale containers, 3 vrachtwagens, een blusrobot en een set van 6 drones.

Voorbereid op industriële incidenten

In Brandweerzone Centrum bevinden er zich 31 zogenoemde sevesobedrijven. Dat zijn bedrijven die bezig zijn met gevaarlijke stoffen, zoals chemische fabrieken of opslagbedrijven. Daarom investeerde Brandweerzone Centrum fors in de slagkracht bij industriebranden en andere incidenten in een industriële setting.

Gentse brandweer organiseert demodagen industriële brandbestrijdingsmiddelen

“Denk aan onze blusrobot die we gebruiken als het risico voor onze mensen te groot wordt”, zegt majoor Chryso Van Renterghem, directeur Proactie. “Samen met North Sea Port kochten we groot debiet ventilatoren aan, waarmee we de rook uit enorme fabriekshallen kunnen verwijderen. We hebben een schuimcontainer met fluorvrij schuim, vrij van PFAS, om vloeistofbranden te bestrijden. En met onze verreiker kunnen we laden, lossen, tillen, verplaatsen en opruimen op ruwe of moeilijk toegankelijke terreinen, zoals bouwwerven.”

Het nieuwste voertuig op de demodagen is de IGS-wagen. IGS staat voor Industrie en Gevaarlijke Stoffen. De vrachtwagen is pas vorige week geleverd.

Brandweer in de lucht

Tijdens de demodagen stelt de Gentse brandweer haar gloednieuw droneteam voor. Hun luchtbeelden toonden al hun meerwaarde tijdens een recente brand in Drongen.

“Vanuit de lucht zie je dingen die je anders niet ziet”, vertelt luitenant Alain D’Haemers, coördinator van het droneteam. “Waar bevinden de brandhaarden zich precies? Hoe geraken we binnen? Waar zijn er gevaren? Het is cruciale info voor de blussing en voor onze eigen veiligheid.”

Brandweerzone Centrum beschikt over 6 drones, waarvan er 2 een warmtebeeldcamera hebben. Zo ziet een dronepiloot perfect waar de zogenoemde hot spots zijn.

Verbouwingen in eigen beheer

Bij de Gentse brandweer werken veel handige harry’s. Zo kan de Gentse brandweer bestaande voertuigen en containers recupereren en een andere bestemming geven. “De nieuwe Commandopost Brandweer (CP-BW) bijvoorbeeld is volledig in eigen beheer omgebouwd”, zegt kolonel Wim Van Zele. “Het is voortaan het mobiele zenuwcentrum van de brandweer bij grote interventies. Aan boord zit alles wat nodig om om onze teams en hun acties te sturen: internet, schermen, printers en whiteboards.”

Ook de aanhangwagen voor natuurbrand is in eigen beheer samengesteld.

Alle informatie vind je hier

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
19 oktober 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Brandweer en Politie, Nieuws