BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

Nieuws, Samenleving

Schoenmaker John wil de ambacht van schoenmaker veilig stellen

Schoenmaker John

PUURS/KUURNE – Na 25 jaar in loondienst en 17 jaar als zelfstandig ondernemer, besluit schoenmaker Johny Claeys (60) zijn schoenenherstelzaak aan de Brugsesteenweg 281 in Kuurne in te ruilen voor een nieuwe uitdaging. In een tijd waarin veel schoenmakers het voor bekeken houden, wil Johny zijn ervaring inzetten om mensen met interesse in het ambacht op te leiden. Hoewel zijn zaak grotendeels sluit, blijft deze op maandagvoormiddag open voor het aannemen van herstellingen.

Het schoenmakersambacht kent voor Johny Claeys weinig geheimen meer. Zo’n 43 jaar geleden begon hij als leerjongen om het vak onder de knie te krijgen, en sindsdien is hij uitgegroeid tot een meester in zijn vak. Niet voor niets wordt hij soms “de magiër met schoenen” genoemd. Met klanten die zowel uit eigen regio komen maar eveneens uit Brugge, Brussel, Leuven en zelfs Antwerpen, kan hij trots zijn op wat hij heeft opgebouwd. “Het ambacht van schoenmaker krijgt jaar na jaar zware klappen,” vertelt Johny. “In de afgelopen jaren hebben 18 schoenmakers die ik persoonlijk kende het bijltje erbij neergelegd. Ik wil deze trend doorbreken door mijn kennis door te geven aan gemotiveerde mensen die het vak willen leren.”

Zaak te koop

Vorig jaar besloot Johny zijn zaak te koop aan te bieden via een online platform. Toen er op een dag iemand binnenkwam en interesse toonde in de machines, dacht Johny dat hij een potentiële koper had gevonden. Dit bleek echter anders te lopen: de bezoeker was de CEO van NEKTARI, een vzw die zich inzet voor het versterken van het sociaal en economisch weefsel in de regio, met als doel kwetsbare mensen een volwaardige plaats in de samenleving te geven. Hoewel hij niet direct interesse had in de machines, was hij wel onder de indruk van Johny’s vakmanschap en stelde hij voor om dat in te zetten binnen hun opleidingsprogramma.

NEKTARI

Johny hoefde niet lang na te denken. Na een bezoek aan NEKTARI in Puurs was hij nog enthousiaster over de samenwerking en keek hij ernaar uit om zijn kennis door te geven. “Elk jaar worden er massa’s schoenen geproduceerd, waarvan 95% wordt verbrand of op de afvalberg terechtkomt,” vervolgt Johny. “Bedrijven die kiezen voor duurzaamheid, investeren in kwaliteitsschoenen en herstel. Dit is goed voor onze voeten én voor het milieu.”

Schoenen Torfs

Via NEKTARI’s samenwerking met Torfs, die reeds tienmaal tot beste werkgever werd uitgeroepen, vond Johny de perfecte partner om zijn doelen te realiseren. “Ik hoop jongeren met een andere kijk op de wereld op te leiden tot schoenherstellers en zo bij te dragen aan een geweldige organisatie.”  Ondertussen werden alle machines uit de zaak van Johny overgebracht naar het opleidingscentrum in Puurs waar Johny zijn opleidingen zal geven.  Wie echter schoenen heeft die opgelapt moeten worden, hoeft echter niet te wanhopen gezien Johny zijn klanten niet in de kou wil laten staan.  Daarom biedt hij de mogelijkheid vanaf heden om schoenherstellingen binnen te brengen in zijn zaak op maandagmorgen tussen 8.30 en 12.30 uur.  Deze worden dan vakkundig door hem hersteld op een later tijdstip in NEKTARI.

Meer info via www.nektari.be

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
24 oktober 2024
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Nieuws, Samenleving