BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

Nieuws, Samenleving

Verbinden op school

Verbinden op school

WEVELGEM – Pesten, het is iets van alle tijden. Zichzelf beter voelen door de andere ‘kleiner’ te maken … het kan veel leed veroorzaken.

Na confrontatie met een aantal kinderen die hun verhaal durfden te delen, voelden de kernleden van beweging.net Wevelgem;Rita Clarissimo, Brenden Coolsaet, Hendrik Libeer, Pieterjan Geldhof en Emmy Mispelaere zich aangesproken om bij dit thema stil te staan.

Na een periode van individueel werken met kinderen rond weerbaarheid tegen plaag- en pestgedrag, ontstond het idee om dit op grotere schaal aan te pakken.

Wijdverspreid

Pesten is een wijdverspreid probleem dat op vele plaatsen voorkomt. Via het onderwijs kunnen veel kinderen worden bereikt. Door middel van het bezig zijn met de jeugd, kan er misschien een kentering voor toekomstige generaties worden bewerkstelligd.

Uit gesprekken met ouders, leerkrachten, directies, zorgcoördinatoren, ondersteuners, psychologen, orthopedagogen en kindercoaches bleek, dat de verbinding tussen verschillende betrokkenen rondom een kind vaak te beperkt is.

De sleutelrol van verbinding

Als volwassenen een netwerk vormen rond de kinderen om hen te ondersteunen en te begeleiden wordt er heel wat mogelijk. In 36 actiepunten reikt ‘verbinden op school’ tools aan, om pro-actief te werken aan een positief welbevinden en aan een aangename samenwerking voor alle volwassenen die een band met het kind hebben.

Haalbare acties

De bedoeling is van manieren te vinden, om deze verbinding te verbeteren, door middel van haalbare acties, die geïmplementeerd kunnen worden, in schoolse en in andere contexten, waar met kinderen wordt gewerkt.

Door model te staan voor respect, communicatie en openheid, werkt ‘verbinden op school’ aan een toekomst, met minder grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik ten opzichte van een ander, maar meer vanuit de eigen kracht.

Deze 36 actiepunten zijn terug te vinden op www.verbindenopschool.be en in een digitale klapper, die via het contactformulier op de website kan worden aangevraagd.

Dit project werd mogelijk gemaakt met de steun van middenveldsorganisatie ‘beweging.net’, een organisatie die waarden als samenwerken en verbinden om maatschappelijke problemen aan te pakken benadrukt. Voor meer informatie kan je terecht op www.beweging.net

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
1 oktober 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Nieuws, Samenleving