BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

Evenementen, Nieuws, Samenleving

Vier nieuwe confraters toegevoegd aan de confrérie van het Ezelskruiske

Confrérie van het Ezelskruiske

KUURNE – Afgelopen donderdag heeft de Confrérie van het Ezelskruiske vier nieuwe confraters in hun midden opgenomen. Sinds 2006 gebeurt dit op regelmatige basis. Onder anderen Piet Huysentruyt, Ever Meulen, Herman De Croo, Marijn Devalck, Willy Naessens, Dirk Demol, Ignace De Brabandere, Hans Depypere, onze eigen B.R.U. – correspondent Nico Speleers en vele anderen viel reeds deze eer te beurt. Tijdens de eerste Confrérie Connection Clubnight, die plaatsvond bij het matrassenbedrijf en wereldspeler Revor, werden nu ook Stijn Fieuws (beter bekend in Kuurne als Slager Stijn), David Deduytschaver (beter bekend als graffiti-artiest davidduits), Jelle Lipkens (manager van evenementenbedrijf Team WAUW en gastdocent eventmanagement aan Hogeschool Vives), en Wauter Maes (van verfwinkel Colora en gulle weldoener) opgenomen.

Nadat het gezelschap eerst een uitgebreid bedrijfsbezoek kreeg, volgde een stukje Kuurnse folklore met aansluitend de officiële aanstelling van de nieuwe confraters. De inhuldigingsceremonie, waarbij deze confraters werden opgenomen in de Confrérie, is gebaseerd op een oude legende die zich zou hebben afgespeeld op Aswoensdag. De pastoor moest zich toen laten verontschuldigen en besloot zich tijdens de Aswoensdagviering te laten vervangen door de koster. Deze kon echter de Latijnse woorden “Memento homo, quia pulvis es et in pulverem reverteris” niet onthouden. Uiteindelijk sprak de pastoor hem toe: “Ge zijt ezel geboren en ge gaat ezel sterven.” Waarop de koster antwoordde: “Dat zal ik wel onthouden!” Met deze woorden gaf hij die dag de Kuurnenaren hun assekruisje.

Confrérie van het Ezelskruiske

Oude legende

Ook de vier nieuwe confraters moesten deze oude legende ondergaan en ontvingen, net als hun voorgangers, hun Ezelskruiske op hun voorhoofd van koster met dienst Jan Vanwynsberghe.

Slager Stijn Fieuws werd toegevoegd aan de Confrérie van het Ezelskruiske vanwege zijn inzet en steun voor diverse Kuurnse verenigingen. Hij werd omschreven als een man met het hart op de juiste plaats. David Deduytschaver kreeg de eer voor zijn graffiti-kunstwerken op verschillende gevels in Kuurne, waaronder die van het zwembad, de fietsbib, en de ode aan Nesten die hij op een muur plaatste bij het gemeentehuis. Hij wordt ook wel eens de Nesten anno 2024 genoemd. Organisatietalent Jelle Lipkens werd geëerd voor zijn werk achter de schermen met zijn studenten bij het netwerkevenement Mardi Gras, georganiseerd door de Orde van de Ezel in zaal Kubox. Ten slotte werd ook Wauter Maes, van verfwinkel Colora en lid van ‘De Wanorde’, toegevoegd aan de Confrérie. Wauter steunt tal van goede doelen, zowel via zijn bedrijf, persoonlijk als met zijn vriendenclub ‘De Wanorde’, wat de Confrérie van het Ezelskruiske niet onopgemerkt liet.

Verrassing

De vier nieuwe confraters waren alvast verrast toen ze enkele weken terug werden opgebeld door de confrérie met het bijzondere nieuws.  Allen weten ze alvast hun waardering uit te spreken over het gebaar van erkenning die ze hiermee krijgen van de Confrérie.

Orde van de Ezel halve eeuw oud

Volgend jaar belooft een bijzonder feestjaar te worden voor zowel de Orde van de Ezel als de Confrérie van het Ezelskruiske. De confrérie viert dan namelijk haar 20-jarig bestaan, terwijl de Orde van de Ezel haar 50-jarig jubileum zal vieren.

Slager Stijn Fieuws

Jelle Lipkens

Wauter Maes

David Deduytschaver

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
24 oktober 2024
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Evenementen, Nieuws, Samenleving