BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

Nieuws, Samenleving

Wie wint een gouden ticket voor de finale van De Schrijfwijzen 2024?

Wie wint een gouden ticket voor de finale van De Schrijfwijzen 2024

ANTWERPEN – Vergeet ChatGPT, denk De Schrijfwijzen! Op vrijdag 4 oktober maken voor het eerst meer dan 3.000 deelnemers kans op een gouden ticket voor de vernieuwde finale van De Schrijfwijzen, het grootste, nationale taal- en dicteespel van Vlaanderen. Nooit eerder schreven zoveel jongeren in voor dit taaltwisteravontuur: 38% van de deelnemers is jonger dan dertig jaar.  Het aantal deelnemende bibliotheken steeg met 10% naar in totaal 112 bibs.

De Schrijfwijzen is een taalspel in drie rondes: dictee, het langste woord en de spellingbee. De winnaars in de bibliotheken stromen door naar de finale.

Aurélie Boffé

Nieuw voor de finale van deze zesde editie is:Aurélie Boffé treedt als taalambassadeur van VRT in de voetsporen van Martine Tanghe. Met deze jonge en dynamische journalist als gastvrouw is de finale in goede handen.Een auteur schrijft de tekst voor het dictee van de finale. Christophe Vekemanis de eerste die zijn taaltwisters op de finalisten mag loslaten. De auteur zal de dicteetekst ook zelf voorlezen.I.s.m. CVO Encora brengen we nieuwkomers en hun taalgevoeligheid in beeld. Zo vormt het taalspel voortaan ook de aanleiding voor verrijkende content rond taal en taalgebruik. De finale vindt plaats in AMUZ, Antwerpen. Ook voor de voorronde kunnen deelnemers terecht in Antwerpen en ver daarbuiten. Schepen voor Cultuur Nabilla Ait Daoud:“Bij de stedelijke bibliotheken van Antwerpen ontdek je het plezier van taal op elke pagina! Voor jong en oud bieden we een speelse wereld vol lezen, schrijven en de rijkdom van het Nederlands. Meer dan ooit, want sinds de lancering van het Antwerpse BIBplan is het aantal leden gestegen van 70.000 tot 110.000, dat is 1 op 5 Antwerpenaars. Vooral bij kinderen en jongeren zit onze bib in de lift. Duik in verhalen, leer, en laat je inspireren – hier begint je je ontdekkingsreis door onze Nederlandse taal!”

De Schrijfwijzen, de 10 Miles voor taalliefhebbers

Samen met de bibliotheken organiseert Creatief Schrijven vzw, het Vlaamse steunpunt voor schrijfliefhebbers, voor de zesde keer De Schrijfwijzen. “De Schrijfwijzen brengt mensen samen in hun lokale bib. Plezier primeert. Het spel verbindt jong en oud. Wij zien het dan ook als de 10 Miles voor taalliefhebbers.” zegt An Leenders, directeur van Creatief Schrijven vzw Het partnership met VRT zorgt voor een mooi aantal radio- of tv-persoonlijkheden, die in een bibliotheek het dictee voorlezen op de spelavond op 4 oktober: Fried’l Lesage (Kortrijk), Frank Deboosere (Mechelen), Jacotte Brokken (Grimbergen), Anja Daems (Antwerpen), Michaël Robberechts (Putte), Renaat Schotte(Zwevegem), Bert Pitschon (Lubbeek), Margaux Bogaert (Halle), Robin Keyaert(Dendermonde), Sharon Slegers (Brasschaat), Bart Cortoos (Hasselt), Jana Smeets (Diest). 

De Schrijfwijzen 2024 in vogelvlucht

4 oktober: De Schrijfwijzen in 112 bibliotheken, om 20u stipt. Dicteetekst: Felicia Boeckx, 17 jaar. 26 oktober: Finale De Schrijfwijzen, van 14u – 17u in AMUZ, Antwerpen. Dicteetekst: Christophe Vekeman.

Deelnemende bibliotheken en inschrijven voor 4 oktober op deschrijfwijzen.be

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
1 oktober 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Nieuws, Samenleving