BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

Brug over de Leie in Wervik wordt komend weekend afgebroken

Foto FVL
Foto FVL
Komend weekend vindt de afbraak plaats van de huidige Leiebrug in Wervik. De afbraak gebeurt in verschillende stappen. Als eerste wordt het wegdek van de brug afgebroken met twee kranen die vanop de landhoofden naar het midden toe werken. In de nacht van vrijdag op zaterdag wordt er ook gewerkt vanop een ponton om het voetpad te verwijderen. Daarna starten de voorbereidingswerkzaamheden voor het weghalen van de bovenbouw. Hierbij wordt het beton weggehaald dat tussen de verticale stangen aan de brug hangt. De volgende stap is het verzwakken van de boog tot deze omplooit en in het water valt. Ook de keermuren worden verwijderd. Al het puin dat loskomt bij de afbraak valt in het water, dus is de laatste stap het opruimen van de Leie. Alle resten worden uit het water gehaald. Het opruimen zal gebeuren met een kraan en dit zowel in de breedte als de lengte. Er zal dus in de nacht van vrijdag 27 januari op zaterdag 28 januari gewerkt worden. De bogen zouden tegen zaterdagmiddag reeds in het water kunnen liggen. Daarna wordt er nog de rest van de zaterdag en de volledige zondag gewerkt om bodem van de Leie op te ruimen. De werkzaamheden moeten volledig klaar zijn tegen maandagochtend 30 januari gezien het scheepvaartverkeer dan terug op gang moet komen.  Dit wordt stilgelegd om te werken te kunnen uitvoeren vanaf vrijdagavond om 22.00 u tot maandagochtend 6.00 u. Omwille van de veiligheid, is het niet mogelijk om de afbraak van de brug van dichtbij te volgen. Wie een goed zicht wil op de werken, kan via de Keizerstraat het voorziene zichtpunt aan het nieuwe jaagpad bereiken. De Leiewerken in Wervik zijn een belangrijk onderdeel van het Europees gesubsidieerde project Seine-Schelde. In het kader van dit project wordt de waterweg aangepast aan de komst van grotere schepen met grotere ladingen. De brug van Wervik is te laag en moet worden vernieuwd. Het Seine-Schelde project is een Europees project waar zowel Vlaanderen, Frankrijk als Wallonië aan meewerken. De brug in Wervik ligt pal op de grens van Vlaanderen en Frankrijk en symboliseert de goede samenwerking.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
27 januari 2017
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Nieuws, Samenleving