BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Evenementen, Nieuws

West-Vlaamse overwinning in steilste Red Bull Zeepkistenrace ooit

001 redbull4kopie   30.000 toeschouwers zijn zondagnamiddag afgezakt naar de steilste Red Bull Zeepkistenrace ooit.  Bekende namen als Tom Waes, Olga Leyers, Thierry Neuville en tal van andere toeschouwers moedigden dan ook tijdens de race de 70 prettig gestoorde en dito uitgedoste teams aan die door het groene Kluisbergen scheurden met hun eigenhandig in elkaar geknutselde zeepkisten om het uitdagende parcours die een van de steilste was in de geschiedenis van de Red Bull Zeepkistenrace naar beneden te rijden. Met zes obstakels en een hellingsgraad van maar liefst 12% gaf de Kluisberg zich natuurlijk niet zomaar gewonnen. Gelukkig gaven Tom Waes en Laura Beyne elk team (soms letterlijk) een duwtje in de rug, die dan vervolgens voorbij de meer dan 30.000 toeschouwers zoefden met hun creatie.  In de jury die alles nauwlettend in de gaten hield vonden we onder meer Olga Leyers, vice-wereldkampioen rally Thierry Neuville, callboy Rik Verheye en presentatrice Emilie Dupuis terug. Iets verder gaf wereldkampioen snowboarden Seppe Smits punten bij zijn spectaculaire Big Air-jump. Team Pattyn uit Brugge raakte in één stuk beneden en zette de snelste tijd neer. “Wat een rush!”, vertelde het team achter af na hun toptijd van 39 seconden en 41 hondersten, ““We gingen echt voor snelheid.  Vijf weken zijn we aan onze kist bezig geweest. We ontwerpen en bouwen normaal machines, dus het moest echt goed in elkaar zitten. We hebben onze kist tot in het kleinste detail afgewerkt, en kijkt: het loonde! En we hadden een piloot eerste klas natuurlijk. Heerlijk om hem voorbij al die mensen te zien knallen. Topsfeer!” Met meer dan 30.000 waren ze,  de enthousiaste toeschouwers van de zesde editie van de Red Bull Zeepkistenrace. Op orders van de politie, en door de ongelooflijke sfeer, werden de toegangspoorten naar de event site zelfs tijdelijk gesloten. Later gingen de poorten gewoon weer open. Veiligheid voor alles dus, en die tienduizenden lachende gezichten zeiden genoeg!  “Wat een sfeer,” zegt Tom Waes. “In 2012 was het al de max, maar nu deed Red Bull er echt flink wat scheppen bovenop. Elke zeepkist was af, en ik heb vooral erg goed gelachen! Ik ben zelf naar beneden gereden, en dat was echt een uitdaging. En dan zie je sommige deelnemers dat gewoon in de helft van mijn tijd doen. Of dubbel zo lang natuurlijk. Brullen!” Thierry Neuville, de huidige tweede in het WRC-klassement, ontwierp het parcours. Dat mat 450 meter, was afgezet met meer dan 3500 strobalen en zes obstakels: enkele scherpe bochten, chicanes, een reeks trappen, een oer-Vlaamse kasseistrook en Seppe Smits’ Big Air. Als laatste kregen de zeepkisten een carwash vol schuim voor de kiezen. Maar de drang naar eeuwige roem bleek sterk genoeg, en zo goed als alle bolides bereikten de finish. Al dan niet in één stuk natuurlijk. De anderen zorgde dan weer voor hilarische beelden. En luid gelach bij het uitzinnige publiek. Die hadden het erg naar hun zin, en genoten van de festivalsfeer met animatie, foodtrucks en een ijskoude Red Bull. 001 redbull3kopie 001 redbull2kopie 001 redbull1kopie

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
10 september 2017
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Evenementen, Nieuws