BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws

De politiezone MIDOW gebruikt als eerste zone een verplaatsbare vrachtwagensluis tegen sluipverkeer

De politiezone MIDOW gebruikt als eerste zone een verplaatsbare vrachtwagensluis
Foto: FVL
De politiezone MIDOW (Meulebeke, Ingelmunster, Dentergem, Oostrozebeke en Wielsbeke) heeft als eerste zone een verplaatsbare vrachtwagensluis in gebruik genomen. Omwille van de kilometerheffing is het vrachtverkeer op sommige gewest- en gemeentewegen flink toegenomen. Dit leidt vaak tot gevaarlijke verkeerssituaties, overlast voor burgers en een vermindering van de leefkwaliteit in woonkernen. Het jaagt gemeentebesturen ook op extra kosten omdat het wegdek niet altijd bestand is tegen intensief zwaar vrachtwagenverkeer. De vrachtwagensluis van G4S is een doeltreffende oplossing om zwaar sluipverkeer tegen te gaan. In Oostrozebeke werd vrijdagvoormiddag de eerste vrachtwagensluis in gebruik genomen. Vrachtwagenchauffeurs die van Wielsbeke naar Ingelmunster rijden of vice versa en het bord ‘uitgezonderd plaatselijk verkeer’ negeren zullen voortaan een boete oplopen van 1ste categorie, indien men in het gebied van de vrachtwagensluis niet heeft moeten laden of lossen. “In het verleden gebeurde de handhaving sporadisch en kon niet steeds prioriteit of middelen krijgen bij de politiediensten, terwijl we nu over een langere periode kunnen controleren.” Aldus Hans Malysse, korpschef PZ MIDOW. De eerste camera registreert de vrachtwagen tot aan de tweede camera. Het digitale sluitsysteem stuurt de meting door naar de centrale server. Die berekent vervolgens de doorrijtijd en vergelijkt die met de door de politie vastgelegde norm. “Als het tijdsinterval te klein is, wordt de vrachtwagen beschouwd als doorgaand verkeer en bezorgt G4S de gegevens, inclusief ANPR- en breedbeeldfoto in kleur aan de lokale politie. Via een DIV-bevraging door de politie kan worden bevestigd dat het om een voertuig van meer dan 3,5 ton gaat”, zegt burgemeester Karl De Clerck (CDV) van Oostrozebeke. “De politiezone MIDOW huurt de verplaatsbare vrachtwagensluis van G4S voor zes maanden. Het systeem zal ook in de andere gemeenten van de politiezone MIDOW worden ingezet. Op die manier beoogt PZ MIDOW een ontradend effect op verschillende wegen op het zwaar vrachtverkeer dat zich niet houdt aan de ’uitgezonderd plaatselijk verkeer’ regelgeving”, aldus korpschef Hans Malysse.

G4S vrachtwagensluis

De G4S vrachtwagensluis detecteert een vrachtwagen en bepaalt of het om bestemmings- of doorgaand verkeer gaat. Het principe berust op een berekening van de tijdsduur tussen twee metingen. Wanneer de vastgestelde tijdsduur kleiner is dan een vooraf bepaalde tijd, kan besloten worden dat het om doorgaand verkeer gaat. Bij een langere tijdsduur kan men er van uitgaan dat de vrachtwagenchauffeur vracht geladen of gelost heeft in het gebied.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
14 april 2018
Geschreven door
BRU redactie (RMK)
Nieuws