BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws

Update: Storm Dennis richt ook in West-Vlaanderen reeds schade aan

Foto FVL
Foto FVL
Voor de tweede keer in twee weken tijd krijgt België een storm op bezoek.  Na storm Ciara raast momenteel Dennis over ons land.   Deze morgen werden aan de kust reeds gemiddelde windsnelheden van 9 beaufort gemeten.  Het noodnummer 1722 werd reeds geactiveerd voor niet-dringende oproepen.  De eerste schade veroorzaakt door Dennis is eveneens reeds merkbaar.  In de Speldenstraat in het West-Vlaamse Wervik ging zondagmorgen een rookgasafvoer gevaarlijk overhellen. Uit veiligheidsoverwegingen werd de brandweer ter plaatse geroepen om de rookgasafvoer van het dak te verwijderen. Maar ook in andere provincies sloeg de storm reeds toe.  In het Oost-Vlaamse Scheldewindeke stortte zaterdagavond deels een eeuwenoude schuur in en in Brussel diende de brandweer zondagmorgen uit te rukken naar de Etterbeeksesteenweg waar een stuk gevel van het gebouw van de Europese Unie los was gekomen ter hoogte van de negentiende verdieping. De brandweer stuurde een klimteam ter plaatse om het losgekomen stuk te verwijderen.  In Weerde werd een deel van een gevel van een woning weggeblazen door de stormwind.  Een deel daarvan kwam daarbij op de stoep terecht.  Gelukkig raakte niemand gewond.   Ook in Gent sloeg Dennis toe gezien een glazen afsluiting van een appartementsgebouw van 25 verdiepingen gelegen op het Spinmolenplein dreigde los te komen.  Ook in de hulpverleningszone Fluvia hadden brandweerlui de handen vol met het afhandelen van oproepen voor schadegevallen veroorzaakt door de storm “Dennis”. Zo liepen tussen zaterdag- en zondagavond een 130-tal oproepen binnen.  “De oproep met de meeste impact was die op de R8 tussen Bissegem en Marke, die zondagnamiddag enkele uren in beide richtingen afgesloten bleef omwille van een verlichtingspaal die dreigde om te vallen en op een veilige manier weggehaald werd. Eerder was daar al een andere verlichtingspaal omgewaaid en netjes in de middenberm terechtgekomen. Bij de andere oproepen ging het vooral om afgewaaide dakpannen, losgekomen gevelelementen, omgewaaide bomen en afgeknakte elektriciteitskabels die op het wegdek kwamen te liggen”, horen we bij persofficier Olivier Dorme.  Nog tot 23 uur deze avond geldt dan ook voor gans België code geel. Deze namiddag trekt nog een actieve regenzone over ons land van de kust richting Ardennen. Het wordt daarbij zeer winderig met rukwinden die kunnen oplopen tussen 80 en 100 kilometer per uur, waarschuwt het KMI.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
16 februari 2020
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Nieuws

Stormschade in West Vlaanderen

De wind haalde pieken tot 110 kilometer per uur en hier en daar is de brandweer opgeroepen voor dringende interventies. Omstreeks 15u00u telde Brandweer Westhoek