BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

Circulaire woning, woning van de toekomst?

Foto NSK
Foto NSK
Op 11, 13 en 14 november stellen een 100-tal eigenaars van een duurzaam verbouwde woning de deuren open voor het grote publiek in Vlaanderen.  Twee daarvan zijn in Kuurne gelegen.  Zowel Ludwig Van Wonterghem en Ann Goethals als Lucas en Alice Van Wonterghem zetten die dagen de deuren open van hun duurzaam, bio-ecologisch verbouwde woning om te tonen welke technieken ze gebruikten. Het thema is actueler dan ooit met de top die gehouden wordt in Glasgow en waar bijna 200 landen naar manieren zoeken om de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen terug te dringen.  Het platform Ecobouwers dat duurzaam bouwen promoot wil daarom particulieren en bedrijven een duwtje in de rug geven om  duurzaam, bio-ecologisch of passief te gaan bouwen.  “Ecobouwers is één van de drukst bezochte onafhankelijke bouwsites over duurzaam bouwen en wonen van Vlaanderen met meer dan 800 000 bezoekers per jaar.”, legt Jurgen Naets, Project Manager Klimaat en Energie van de Bond Beter Leefmilieu uit, “Met onze acties en campagnes hebben we slechts één doel voor ogen: meer duurzame en energiezuinige huizen in Vlaanderen. Jaarlijks organiseren we daarom Ecobouwers opendeur. Mensen met bouwplannen kunnen dan gratis en vrijblijvend een kijkje nemen bij en leren van mensen die al duurzaam bouwden.  De rondgang gebeurt telkens in kleine groepjes gedurende één tot twee uur, waarbij de bezoekers een warm onthaal krijgen bij de mensen thuis.  Daarnaast kan ik uw lezers ook al geruststellen dat duurzaam bouwen niet per se duurder hoeft te zijn dan niet-duurzaam bouwen. Door andere bouwwijzen en materiaalgebruik kan duurzaam bouwen soms goedkoper zijn. Daarnaast is van belang naar welke kosten wordt gekeken.”, besluit Jurgen Naets.  Een van de woningen die tijdens deze Eco opendeurdagen te bezichtigen valt is deze van  Ludwig Van Wonterghem en Ann Goethals die woonachtig zijn in de Twaalfde Liniestraat 42. “Van jongs af dragen wij beiden reeds de ecologische gedachte hoog in het vaandel”, opent Ludwig Van Wonterghem, “Samen waren we lid van KSJ West, natuur en milieu.  Naast het sjorren van tenten liet deze jeugdbeweging ons ook uitgebreid kennis maken met fauna en flora.  Toen ik in 1976 het rapport van de Club van Rome las met als titel “grondstoffen zijn nooit oneindig” zette mij dit grondig aan het denken.  Ik ging beseffen dat we voor onze wereld zorg dienden te dragen en dat ik ook zelf daarin een rol had.”  Toen Ludwig en Ann in 1993 hun huidige woning aankochten was deze alles behalve ecologisch.  Na zeven jaar had het koppel een plan voor ogen die ze gefaseerd zouden uitvoeren met het oog hun woning duurzaam te maken.  “De eerste aankoop in onze ecologische gedachte was de aanschaf van een pallet kachel”, gaat Ludwig verder, “Op dat moment waren we een unicum in West-Vlaanderen gezien niemand anders in onze provincie dergelijke kachel had.  Later plaatsten ook nog drievoudig glas in onze ramen, iets dat op dat moment nog niet in België te koop was en die we aankochten in Duitsland.  De muren van onze woning werden geïsoleerd met vlas en onder onze parketvloer werd een laag van 24centimeter aan gemalen flessenkurken aangebracht.  Alle elementen die werden gebruikt bij de renovatie van onze woning zijn dan ook composteerbaar en dus circulair.”  Ook van de huidige hoge energieprijzen hebben Ludwig en Ann geen last gezien ze vier jaar terug hun woning afkoppelden van het openbaar energienet en zelf alle elektriciteit die ze nodig hebben om te kunnen leven gingen produceren. “”Tijdens de zomermaanden wordt onze elektriciteit geproduceerd door onze zonnepanelen”, gaat Ludwig verder die Industriële elektro mechanica studeerde, “In de maanden waar er minder zon is zorgt onze palletverwarming ervoor dat er elektriciteit wordt opgewekt.  Ik maakte daarom zelf een constructie waarmee het mogelijk werd om de wintermaanden door te komen.  Een combinatie van onze pelletkachel, met zonnepanelen, een motor, en een batterij.  De motor die aan onze pelletketel aangesloten is, produceert elektriciteit, net als onze zonnepanelen. Energie die we ‘over’ hebben, wordt netjes opgeslagen in onze batterij. Wanneer we tijdens de donkere winterweken dus te weinig uit onze zonnepanelen kunnen halen, neemt onze pelletketel over.”  Wie ideeën wenst te sprokkelen om ook zijn woning energiezuinig te maken kan op 11, 13 en 14 november terecht bij Ludwig Van Wonterghem en Ann Goethals of bij Lucas en Alice Van Wonterghem.  Meer info via www.ecobouwers.be  

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
7 november 2021
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Nieuws, Samenleving