BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws

Aanvragen voor medische evacuatievluchten met privéjets schieten de hoogte in nu opnieuw onzekerheid heerst over commercieel passagiersverkeer

Klasjet

Met de opkomst van de COVID Omicron-variant en het toenemende aantal Delta-infecties in heel Europa, groeit ook de vraag naar medische evacuatie- en repatriëringsvluchten met privéjets. Hoewel Omicron al is opgedoken in 23 landen en er nog veel data moet verzameld en geanalyseerd worden, is er toch bezorgdheid. De hoge besmettingscijfers leiden ertoe dat mensen die vaak reizen zich ondanks vaccinaties of reisbeperkingen opnieuw meer angst hebben voor een kans op infectie. Met de komst van de Omicron-variant werden sommige lijnvluchten al geannuleerd. Daardoor zijn er opnieuw mensen gestrand en kunnen ze niet naar huis terugkeren. “We stellen opnieuw een toename vast van het aantal aanvragen voor medevac- en repatriëringsvluchten”, aldus Rita Domkute, CEO van KlasJet. “We zouden natuurlijk liever willen dat dit een service is die we niet moeten aanbieden, maar we hebben al meermaals bewezen dat onze medewerkers perfect in staat zijn om veilige en succesvolle repatriëringen te plannen en uit te voeren. Sommigen, die besmet raken door de nieuwe virusvariant, zullen hulp nodig hebben om zo snel mogelijk naar huis terug te keren, zodat ze in hun vertrouwde omgeving de beste zorg toegediend kunnen krijgen. Na meer dan 20 maanden succesvol te zijn omgegaan met dit soort situaties, zijn we meer dan ooit in staat om reizigers snel en in de veiligste omstandigheden te helpen.”

Mobiel isolatiesysteem in de cabine KlasJet is in staat van paraatheid en kan ogenblikkelijk ingrijpen. De maatschappij is trouwens niet aan zijn proefstuk bezig. De maatschappij voerde sedert maart 2020 regelmatig dergelijke vluchten uit, o.a. van Basra (Irak) naar Rome, en van Bangalore (India) naar Seoul (Zuid-Korea). Deze week werden al tal van reizigers die besmet zijn met de nieuwe COVID-19-variant, met een speciaal daartoe uitgeruste private jet van Klasjet vanuit Zuid-Afrika naar hun thuisland teruggevlogen. De hele operatie, die in totaal 39 vlieguren in beslag nam, werd snel en met de grootste aandacht voor de veiligheid en het welzijn van alle betrokkenen uitgevoerd. Zo moesten er 25 meervoudige overvliegverzoeken over drie continenten worden ingediend. De cabine werd in overeenstemming met de internationale veiligheidsvoorschriften voorzien van een mobiel isolatiesysteem. De crew werd goed voorbereid op deze nieuwe opdracht en tijdens de vlucht was ook een medisch team aan boord. Deze week werden een aantal Zuid-Koreaanse arbeiders die tijdens een opdracht in Ghana positief testten op COVID-19, op verzoek van hun werkgever eveneens naar huis teruggevlogen. De ervaring die de KlasJet-crews hebben opgedaan tijdens vroegere medevac- en repatriëringsvluchten, heeft ervoor gezorgd dat al deze vluchten bijzonder vlot zijn verlopen. Extra stress Voor reizigers die een hoogrisicocontact hadden, die een positieve covid-test aflegden of die ziek zijn ten gevolge van een infectie, kan het ver verwijderd zijn van de vertrouwde omgeving bijkomende fysieke en mentale stress met zich meebrengen. Sommigen willen naar een veilige plek om zich af te zonderen, anderen zijn bezorgd hoe ze aan voedsel, medicijnen en andere benodigdheden kunnen komen. Er is soms nood aan informatie over beschikbare diensten, regelgeving, allerlei beperkingen, ziektekostenverzekering en zelfs financiële zorgen. Voeg daarbij nog het wegvallen van lijnvluchten, en dan is de hele situatie voor zowel de reiziger als voor de familie aan het thuisfront zeer stresserend. KlasJet, het private-jetbedrijf dat deel uitmaakt van de Avia Solutions Group, verdiende zijn sporen al eerder met pandemiegerelateerde medevacs en repatriëringen. Van bij het begin van de Covid19-crisis in maart 2020 kwam KlasJet tal van reizigers en bedrijven uit allerlei sectoren, waaronder de olie- en gasindustrie, te hulp. Vele organisaties, bedrijven, en particulieren hebben intussen al medevac- en repatriëringsplannen opgesteld voor het geval dat dergelijke gebeurtenissen zich in de toekomst zouden herhalen. Ze beseffen dat in dergelijke omstandigheden vliegen met een privéjet vaak de enige oplossing is. Van zijn kant heeft KlasJet nieuwe richtlijnen opgesteld wanneer een crew in een COVID-19-risicovolle omgeving moeten werken. Deze procedures beslaan al gauw enkele tientallen pagina’s en behandelen elk aspect van een medevac of repatriëring. Zo worden ook voor zowel piloten, cabinepersoneel als de passagiers aan boord de regels bepaald in verband met het correcte gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen, het beperken van de fysieke contacten, cateringrichtlijnen, afvalverwerking, en zelfs de contracten die door de bemanning en passagiers moeten worden ondertekend vooraleer een medevac- of repatriëringsvlucht wordt uitgevoerd.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
11 december 2021
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Nieuws