BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

Heulse omgebouwde lijnbus biedt hulp in Wallonië

Heulse lijnbus 1 De keukenbus van Belgium Aid trekt er voor de eerste keer op uit. In samenwerking met Croix Rouge, de Waalse afdeling van het Rode Kruis, wordt de bus ontplooid in het rampgebied in Wallonië. Carlo Herpoel uit Heule bouwde, met de hulp van vrienden, voor vzw Belgium Aid een oude lijnbus om tot een mobiele grootkeuken. 90 procent van de inrichting is recuperatie. Daarvoor ging Carlo materiaal uit het voormalig Sint-Maartens ziekenhuis van Kortrijk halen voor het onder de sloophamer verdween. “Deze bus is niet zomaar een foodbus of zo maar een grootkeuken om in te zetten in rampgebieden en plaatsen waar er nood aan is. Dit is de eerste Belgische humanitaire grootkeuken”, vertelt Carlo. Heulse lijnbus 3 Nog steeds zitten in Wallonië mensen in de problemen als gevolg van de waterbom deze zomer, maar ze worden niet vergeten. De vzw Belgium Aid trekt op kerstdag met pannenkoeken, wafels en gebak naar de getroffenen in Pepinster. Een warm gebaar tijdens de feestdagen.  “Maar daar stopt het niet bij” zegt Carlo, kunstenaar en noodhulpverlener. “Ook op nieuwjaarsdag voorzien we een choucroute maaltijd in Pepinster. En daarna trekken we onder andere nog naar Dol-hain bij Eupen en naar Angleur bij Luik.” Ook in beide gemeenten sloeg de watersnood hevig toe, en is alle leed nog niet geleden. Op de bus van de vzw Belgium Aid staat in grote letters ‘ik ga waar machteloosheid toeslaat’ en dat is ook het motto van de vzw die ook al zijn sporen heeft verdiend in de hulpverlening aan vluchtelingen in Frankrijk, Griekenland en Bosnië, en nu ook in Haïti actief is. Vanaf de aanvang van de waterramp trok Belgium Aid al naar Pepinster om noodhulp te bieden. Heulse lijnbus 2 “Maar we kunnen het niet alleen”, zegt Carlo. ”Als er koks, traiteurs, keukenpieten en -prinsessen een handje willen toesteken op deze dagen, geef zeker een seintje.” Ook bedrijven die graag met voedingsmiddelen of met een centje willen bijspringen zijn hartelijk welkom. De bus is ook ter beschikking voor andere hulporganisaties. “Hoe meer men deze bus gebruikt, hoe meer mensen we kunnen helpen.”, aldus Carlo Herpoel.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
19 december 2021
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Nieuws, Samenleving