BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Evenementen, Nieuws

Eerste dag Gentse Feesten lokt 150.000 bezoekers

437022-DSC_0775-7ec407-original-1657962975 Op vrijdag 15 juli is het startschot gegeven voor de eerste dag van de editie 2022 van de Gentse Feesten. Ruim 150.000 mensen waren daarvoor op de afspraak  Dat zijn er meteen 45.000 méér dan de eerste dag in 2019. Het openingsmoment aan de Voorhoutkaai bij de Belgacomtoren lokte zo’n 6.500 toeschouwers. De Gentse Feesten werden gisteren afgetrapt aan de Voorhoutkaai onder begeleiding van Allez Chantez, dat zich opstelde aan de Veerkaai. Het karkas van de ontmantelde Belgacomtoren deed dienst als decor voor een klank- en lichtshow met rook- en vuurtechnieken. Enkele bekende en onbekende helden van corona genoten daarbij van het spektakel vanop bootjes op de Leie. Het openingsspektakel lokte zo’n 6.500 toeschouwers, in totaal bezochten zo’n 150.000 mensen gisteren de Gentse Feesten.  “Het was een zeer goede start, ik ben megacontent.”, vertelt Bram Van Braeckevelt, feestenburgemeester Mobiliteit, “Er was veel volk, mensen wilden deze unieke eerste Gentse Feestendag duidelijk niet missen. En het was genieten van begin tot einde. Ook het vernieuwde openingsevenement werd door velen zeer gesmaakt. En nu: op naar dag twee.”, aldus de feestburgemeester. De Stad moedigt alvast bezoekers aan om slim naar de Feesten te komen. Voor fietsers zijn er rond de Feestenzone talloze stallingen, zowel onbewaakt als bewaakt. Zo is de -1 van de Sint-Michielsparking voor het eerst tijdens de Feesten voorbehouden voor fietsers. Gisteren werden daar zo’n 800 fietsen gestald, goed voor 90 procent van de ruimte. In de bewaakte fietsenstallingen van de Stad werden gisteren in totaal 2.700 fietsen gestald.  Voor het eerst staan er bovendien een pak meer deelfietsen aan de park&rides van The Loop en Ledeberg en bij de twee stations. Die hebben succes: zo verhuurde Donkey Republic gisteren zo’n 455 fietsen, veel meer dan normaal. De Gentse politie meldt een 15-tal vechtpartijen. Ook kregen 104 feestvierders een GAS-boete voor wildplassen, 59 in de zone en 45 erbuiten. Er werden drie gauwdieven opgepakt, twee mensen werden met vals geld betrapt, en er waren enkele bestuurlijke aanhoudingen voor openbare dronkenschap.  Ook Het Rode Kruis heeft gisteren 103 bezoekers verzorgd, een 25-tal mensen dienden daarbij naar het ziekenhuis. Vandaag worden eveneens de waterbars aan Baudelohof en Mammelokker geopend. Farys opent ook een derde bar aan Gentopia aan de Zuid.  Het Zuidpark is vanaf vandaag eveneens omgetoverd tot een kinderdorp met gratis shows en workshops.  Kinderen krijgen aan de douane een paspoort en stratenplan om het dorp te ontdekken. Voor wie zijn ouders ergens kwijt wil, er is opvang op het terras. Belleman Patrick Descamps was gisteren een van de aanwezigen op het openingsspektakel, en vandaag wordt de Orde van de Bellemannen plechtig ontvangen in het stadhuis van Gent.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
16 juli 2022
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Evenementen, Nieuws