BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws

Sociale huisvestingsmaatschappij Eigen Gift Eigen Hulp laat 150 zonnepanelen plaatsen op zijn gebouwen

Sociale huisvestingsmaatschappij Eigen Gift Eigen Hulp laat 150 zonnepanelen plaatsen op zijn gebouwen De Sociale huisvestingsmaatschappij Eigen Gift Eigen Hulp uit Kuurne heeft besloten om in het voorjaar van 2023 150 zonnepanelen te plaatsen op haar gebouwen in het centrum. Dat zijn Andries, De Zwingel, De Brakel, De Repel en De Slijter. Jeroen Dujardin, voorzitter  van Eigen Gift Eigen Hulp: ”Onze huisvestingsmaatschappij wil ook bijdragen aan een beter klimaat en de strijd aangaan met energiearmoede. In de eerste fase zullen deze zonnepanelen de energie voorzien van de gemene delen van het patrimonium gelegen in het centrum. De overblijvende energie wordt terug geïnjecteerd in het net en verkocht op de energiemarkt. Op vandaag bestaat er geen vorm van energiedelen. Het ligt echter wel in de bedoeling om de opbrengst van de zonne-energie te verdelen onder de huurders die niet kunnen genieten van zonnepanelen.” Een lagere energiekost voor de huurder creëert financiële ademruimte voor andere levensbehoeften. Op die manier poogt de huisvestingsmaatschappij ook de strijd aan te gaan tegen armoede. De zonnepanelen moeten ook een bijdrage leveren aan het verduurzamen van de sociale woningbouw in Vlaanderen. De plaatsing van deze zonnepanelen is nog maar het begin. In de nieuwbouwprojecten van de maatschappij zullen ook zonnepanelen geplaatst worden. We denken hierbij aan de Vlastuin en het vervangingsbouwproject Spijker & Schardauw. Maar ook in Ter Groenen Boomgaard worden in de toekomst zonnepanelen voorzien. Maar in deze wijk moeten eerst de daken geïsoleerd worden. Dit project is momenteel in volle voorbereiding. Na de voltooiing van deze isolatiewerken is het de bedoeling om ook in Ter Groenen Boomgaard zonne-energie te produceren.

ASTER

“Sociale huurders kunnen niet altijd investeren in zonne-energie, vaak omdat ze niet de financiële middelen hebben, maar ook omdat ze geen eigenaar zijn van de woning. Dankzij ASTER helpen we de energiefactuur van onze huurders te verlagen en helpen we energiearmoede aan te pakken. Dat we zo ook ons steentje bijdragen aan een beter klimaat, is natuurlijk mooi meegenomen. Een win-win-situatie dus, stelt Renaat Vandevelde, directeur van Eigen Gift Eigen Hulp. ASTER, de coöperatieve vennootschap opgericht voor en door de sociale huisvestingssector, ondersteunt de sociale huisvestingsmaatschappijen maximaal bij de activering van hun zonnepotentieel en bij andere energie- en duurzaamheidsvraagstukken.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
21 februari 2023
Geschreven door
BRU redactie (RMK)
Nieuws

Berre komt naar Night of the Proms

ANTWERPEN – Night of the Proms pakt uit met een verrassing van formaat. Aan de line-up van dit jaar wordt de Belgische singer-songwriter Berre toegevoegd.