BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws

Boot Askoy II van Jacques Brel bijna klaar om terug te water te laten en te varen

De Jacht Askoy II van Jacues Brel bijna klaar om terug te water te laten en te varen
Fotol FVL
De Askoy II is niet alleen één van de grootste yachten ooit in België gebouwd, het was in de jaren 60 en 70 het vlaggenschip van de Belgische yachtvloot en last but not least, het schip behoorde ooit aan twee zeer bekende Belgen. Vooreerst de architect Hugo Van Kuyck, leerling van Horta, die tientallen belangrijke gebouwen ontwierp waarvan het hoofdkwartier van Fortis (ex Generale Bank) te Brussel een goed voorbeeld is. Tijdens Wereldoorlog II was hij als vrijwilliger officier in het Amerikaans leger (genietroepen). In die functie leverde hij een bijdrage aan het ontwerpen van de landingsplaatsen in Normandië op het einde van de Tweede Wereldoorlog. Daarna kocht Jacques Brel het yacht en trok er mee naar de Markiezen. Hij verkocht het yacht en de laatste eigenaar strandde op de Westkust van Nieuw Zeeland. In 2008 heeft de vzw Save Askoy II het jacht geborgen en gerepatrieerd naar België. In een loods in Zeebrugge werd er door vrijwilligers 15 jaar lang aan gerestaureerd. Op 6 juni jl. werd het yacht naar buiten gebracht waar de laatste werken worden uitgevoerd. Zonder tegenslagen zou het yacht, met zijn 20 meter hoge mast, in september opnieuw te water gelaten worden. De bedoeling is om met de Askoy II, die intussen erkend is als varend erfgoed, naar maritieme evenementen te gaan waar bezoekers kunnen kennismaken met dit erfgoed.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
28 juli 2023
Geschreven door
BRU redactie (FVL)
Nieuws

Boot zinkt in Sint-Baafs-Vijve

Zondagvoormiddag kwam er een oproep binnen in de hulpverleningszone Fluvia voor een werkboot die aan het zinken was aan de aanlegplaats net voor de sluis