BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

Student zorgtechnologie Hogeschool VIVES ontwikkelt tumormodellen voor gebruik tijdens chirurgische simulaties

Gillian Peralta-Gutierrez VIVES Tumormodellen Chirurgische Simulaties Gillian Peralta-Gutierrez, student zorgtechnologie aan Hogeschool VIVES, ontwikkelde voor zijn bachelorproef, tumormodellen met 3D-printtechnologie. Via samenwerking met chirurgen en medische bedrijven wordt het zo mogelijk, om nieuwe wegen te verkennen, voor medisch onderwijs en medische training. Operaties kunnen nu nog gerichter worden voorbereid.

Modellen ontwikkelen

Vooraleer chirurgen tumoren kunnen verwijderen, hebben ze er een jarenlange training opzitten. De training is intensief en is grotendeels technologisch: leren werken met MRI- en CT-scans voor de opsporing, gesimuleerde operaties uitvoeren met virtual reality.  Bij dat laatste miste Gillian Peralta-Gutierrez, student zorgtechnologie aan Hogeschool VIVES, het fysieke aspect. Hij pakte dat probleem aan met 3D-printtechnologie en ontwikkelde nauwkeurige tumormodellen. Gillian: “Ik gebruikte echte tumordata uit scans om interactieve simulaties te ontwikkelen voor chirurgentrainingen. Met mijn 3D-geprinte tumormodellen kunnen chirurgen in opleiding hun vaardigheden nog beter trainen.”

Gestandaardiseerde training

Gillian voerde zijn bachelorproef uit in opdracht van Orsi Academy, een gespecialiseerd medisch trainingscentrum in Melle. “Het centrum streeft naar een realistische en veilige leeromgeving”, zegt Gillian. “Bovendien is het, net als veel andere trainingscentra, voorstander van gestandaardiseerde trainingen. Fysieke oefenmodellen kunnen daar een belangrijke rol in spelen.” Robotchirurgie Trainingscentrum Orsi Melle

Compleet model

Gillian ontwikkelde niet alleen de tumormodellen. Voor de simulaties ontwikkelde hij ook een bekkenmodel om de nieren in te plaatsen, een niermodel en verschillende niersteenmodellen. “Chirurgen kunnen directe manipulaties uitvoeren op het fysieke model, waardoor ze hands-on ervaring opdoen. De modellen tonen tastbare resultaten”, aldus Gillian. Veerle De Mey, directeur biotechniek en Technology bevestigt: “de gezondheidszorg digitaliseert en technologiseert, maar training van manuele vaardigheden blijft belangrijk voor artsen in opleiding, ook bij chirurgische ingrepen.”

Zorgtechnologen

In de bachelor zorgtechnologie van Hogeschool VIVES leren studenten technologische oplossingen te bedenken en te ontwikkelen om de levenskwaliteit van zorgverleners, zorgvragers en sporters te verbeteren. Sofie Vanmaercke, opleidingshoofd zorgtechnologie: “Onze zorgtechnologen spitsen zich toe op gezondheidstechnologie of sporttechnologie. In beide specialisaties leren studenten technologie in te zetten om problemen in het werkveld te verhelpen.”  

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
20 juli 2023
Geschreven door
BRU redactie (RMK)
Nieuws, Samenleving