BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws

Al meer dan 3300 hectare natuur vernietigd op het Canarische eiland Tenerife

Nadat in de maand juli reeds 66 hectaren aan bos in de vlammen was opgegaan in het nationaal park gelegen in de nabijheid van de vulkaan de Teide op het Spaanse eiland Tenerife, deed de Brigadas Forestales, een speciaal brandweerkorps die toezicht houdt op de nationale parken, er alles  aan om bosbranden te voorkomen.   Een van onze BRU-reporters had enkele weken terug nog een babbel ter plekke en kon verschillende van deze teams van dit korps aan het werk zien, na de eerste bosbranden die er waren geweest in het natuurgebied zonder dat daarbij bewoond gebied werd bedreigd. 

Omdat de schrik er toen al goed inzat voor nieuwe branden werd dan ook door de Brigadas Forestales vanop bepaalde uitkijkpunten het ganse gebied constant in de gaten gehouden.  Maar dinsdagavond liep het toch mis.   Door de hittegolf van de afgelopen week is het kurkdroog op de Canarische Eilanden, waardoor het risico op bosbranden groter en groter werd. Eerder diende de brandweer ook al tussen te komen op de eilanden Gran Canaria en La Palma, die eveneens tot de Canarische eilandengroep behoren.   Door de oncontroleerbare bosbrand in het berggebied van Arafo ging inmiddels reeds 2.600 hectare natuur in de vlammen op.  Vooral de gemeenten Arafo, La Victoria, Candelaria, Santa Úrsula, El Rosario en La Orotava zijn daarbij getroffen, waardoor sommige delen niet bereikbaar zijn voor hulpdiensten op de grond en vanuit de lucht.  Uit voorzorg werden toen al 136 bewoners van deze dorpen geëvacueerd.   Ongeveer 250 brandweerlieden die daarbij de hulp krijgen van het leger en 16 helikopters en vliegtuigen worden ingezet om de brand te bestrijden, al is dit geen gemakkelijke klus gezien het terrein door ravijnen en kloven deels ontoegankelijk is.  

Ook de wegen die naar de bergen in het noordoosten van het eiland leiden werden uit voorzorg reeds door de autoriteiten gesloten.  Maar gezien de omvang van de branden op Tenerife en het gevaar dat de branden meer en meer richting bewoond gebied komen besloten de autoriteiten op Tenerife ondertussen om nog eens duizenden mensen te evacueren op het toeristische eiland.   Touroperator Tui, die vrijwel de meeste toeristen ter plekke heeft op Tenerife, monitort de situatie op de voet, maar onderstreept dat Belgische reizigers zich momenteel niet in de gevarenzone bevinden, gezien het grootste aantal onder hen immers op het zuiden van het eiland hun vakantie doorbrengen.   Ondertussen grijpt het vuur verder om zich heen en zou volgens de laatste berichten reeds 3.300 hectare natuur verloren zijn gegaan.  Tevens werden ondertussen ook reeds  3.800 mensen geëvacueerd, waarvan meer dan duizend in El Rosario en ruim 1.500 in La Orotava.  Al deze mensen worden opgevangen door het Rode Kruis die sporthallen heeft ingericht als opvangplek.  Voor de hulpdiensten is het ook bang afwachten gezien het vuur een vallei is genaderd waar zich meerdere campings bevinden.   Het zou gaan om de meest complexe brand op de Canarische Eilanden in vier decennia.  De FOD Buitenlandse Zaken heeft weet van een veertigtal Belgen dat in de buurt van het getroffen gebied verblijft, maar kreeg tot dusver tot op heden geen vragen om bijstand.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
18 augustus 2023
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Nieuws