BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws

Dierenasiel De Leiestreek en Honden in Nesten slaan opnieuw de handen in elkaar om hondenbaasjes te onderwijzen

Vanaf donderdag 7 september kan je bij dierenasiel De Leiestreek opnieuw de cursus ‘Hondentaal de basis’ volgen. In een reeks van acht lessen leer je hoe je een sterke band met je hond kan opbouwen. “De eerste reeks was zeer snel volzet en een groot succes. Veertien deelnemers behaalden hun getuigschrift. Op vraag van asielmedewerkers en andere hondenbaasjes organiseren we nu een tweede reeks”, vertelt Annelies Nollet van Honden in Nesten, gedragstherapeut voor honden uit Beselare.

In maart van 2023 sloegen dierenasiel De Leiestreek en hondengedragstherapeut Annelies Nollet van Honden in Nesten voor de eerste keer de handen in elkaar. De bedoeling? Hondenbaasjes de taal van hun hond leren spreken om zo problemen te voorkomen en minder honden in het dierenasiel te zien belanden. Want als jij je hond begrijpt en je hond jou begrijpt, kunnen er heel veel problemen voorkomen worden.

Toepassen in het asiel

“Ik ben zelf al 35 jaar elke dag met honden bezig en heb nog veel dingen bijgeleerd tijdens de cursus. Er zijn immers zo veel nieuwe onderzoeken gedaan in de afgelopen jaren. Er valt zo veel meer te weten dan vroeger”, vertelt Veerle Debaillie, coördinator van dierenasiel De Leiestreek in Zwevegem. Zij volgde zelf de eerste reeks van de cursus mee.

“We houden nu rekening met die dingen in de dagelijkse werking van het dierenasiel. We zien gemakkelijker hoe onze honden zich voelen en kunnen ze nu beter helpen. We leerden dat de theorie van ‘baas en hond’ wetenschappelijk achterhaald is en dat er echte levenslange vriendschappen kunnen ontstaan tussen honden en mensen, als er maar begrip is. De cursus is dus voor iedereen heel waardevol, of je nu al je hele leven honden hebt of net je eerste puppy in huis haalde.”

Hondenschool voor baasjes

Iedereen kent een traditionele hondenschool. Daar ga je samen met je hond naartoe om hem te leren luisteren. Honden leren er zitten, liggen, komen,…. Maar vaak zitten hondenverzorgers ook met andere vragen. Waarom trekt mijn hond aan de leiband? Waarom plast mijn puppy nog in huis? Waarom gromt mijn hond naar kinderen? En vooral, hoe moet ik reageren als mijn hond die dingen doet? Op die vraag willen Veerle en Annelies een antwoord bieden in de cursus hondentaal.

Want vaak zijn het net de honden met die problemen die in het dierenasiel belanden. Zo kwamen Veerle en Annelies op het idee om mensen vooraf te informeren. Voor het fout loopt. “Veel mensen weten gewoon niet waar ze aan beginnen als ze een hond adopteren”, aldus Veerle. “Het probleem ligt vaak bij communicatie. De hond doet iets en mensen begrijpen niet waarom hij dat doet en reageren op de verkeerde manier. Of ze verwachten veel te veel van hun hond. Zeker met honden uit het asiel, die soms al veel meegemaakt hebben, is dat het geval. Het is heel belangrijk dat je hond jouw begrijpt en dat jij je hond begrijpt. Dat is wat we met de cursus willen bereiken. Want als er begrip is tussen mens en hond, is de kans dat een dier in het asiel belandt veel kleiner.”

Voor iedereen

Het dierenasiel voorziet de locatie, Annelies geeft de lessen. De cursus is er in de eerste plaats voor mensen die een hond geadopteerd hebben of dat binnenkort van plan zijn. “Maar iedereen die wil leren hoe je een hond op een goede manier kan opvoeden is van harte welkom. Ook mensen die al langer een viervoeter in huis hebben of die als vrijwilliger werken met honden ”, aldus Annelies.

Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere: De basisbehoeften van de hond, trauma en angst bij honden, hondentaal, leren op het tempo van je hond, omgaan met ongewenst gedrag, rustig wandelen aan de lijn en honden en kinderen. “Er zal ook ruim voldoende tijd zijn voor vragen en eigen inbreng van de cursisten”, besluit Annelies

Praktisch

De tweede lessenreeks ‘Hondentaal de basis’ telt acht lessen en start op donderdag 7 september. De lessen duren telkens van 19.00 uur tot 21.30 uur en vinden plaats in de Avelgemstraat 119 in Zwevegem. Het gaat om theorielessen, honden blijven dus lekker thuis in hun warme mand. Kostprijs: 375 euro. Info en inschrijvingen www.hondeninnesten.be/theorielessen of 0478 18 86 82.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
24 augustus 2023
Geschreven door
BRU redactie (RMK)
Nieuws
Mooov in Zuid-West-Vlaanderen *

Mooov in Zuid-West-Vlaanderen *

Zuid-West-Vlaanderen – Van 18 april tot 2 mei strijkt MOOOV neer in Zuid-West-Vlaanderen. Een brede waaier aan films uit alle hoeken van de wereld, reizen