BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Evenementen, Nieuws

Overboelare Airfield viert succesvol opendeur weekend

BRU ging tijdens een zonnige zaterdagnamiddag, 12 augustus, letterlijk een luchtje scheppen op het pittoreske vliegveld in het Oostvlaamse Overboelare nabij Geraardsbergen.  

Doorstart

Dit jaarlijks terugkerend vlieg-event, was aanvankelijk gepland, tijdens het weekend van 5 en 6 augustus 2023.  

Maar de niet bijster ideale weer-en vliegomstandigheden, deden de organisatoren besluiten, de eigenlijke fly-in activiteit(en) naar het daarop volgende weekend te verplaatsen.  

De juiste beslissing, want de weersomstandigheden en bijgevolg ook de fly-in en de zweefvliegtuig demonstraties vielen dit keer uitstekend mee.

Overweldigende belangstelling

Het evenement trok hele horden bezoekers uit de wijde omtrek en bood een unieke kans om kennis te maken met de wereld van de luchtvaart en het zweefvliegen.  Bezoekers konden genieten van een brede waaier aan activiteiten, een kijkje nemen in de hangar en de vliegtuigen van dichtbij bewonderen. Zelfs meevliegen.

In een ongedwongen sfeer keuvelden belangstellenden honderduit met de vele aanwezige piloten.  Ook de vlekkeloze organisatie van de strenge en strikte vereiste veiligheidsmaatregelen, die met een fly-in gepaard gaan, verdient meer dan een pluim.   Aan zowat alles was te merken, dat de mensen van Overboelare Airfield en Vlaams Zweefvliegtuigcentrum Phoenix bakken ervaring aan boord hebben als het op het organiseren van een fly-in aankomt.

Oldtimer vliegtuigen

Iets wat de jaarlijkse vliegmeeting op Overboelare Airfield telkens weer, enigszins ‘anders’ maakte, was de aanwezigheid van zeldzame, maar uitstekend onderhouden oldtimer vliegtuigen.  Piloten en technici bevestigden, dat er niet bepaald lichtzinnig met deze ‘history wings’ wordt omgesprongen.  Ze mogen er dan misschien al iets ouder uitzien, versleten zijn ze allerminst.

Randanimatie én informatie

Naast de luchtvaartactiviteiten waren er ook diverse standen en eetgelegenheden op het terrein aanwezig.   Bezoekers konden genieten van heerlijke hapjes en drankjes, terwijl ze van de gezellige sfeer van het evenement genoten. Ook waren er stands waar men informatie kon krijgen over vlieglessen en lidmaatschap van de zweefvliegclub.  Heel leuk waren de flight-simulators en de stands met militaire en luchtvaart memorabilia.

Voor de muzikale sfeer werd traditioneel gezorgd door de populaire regionale radiozender M fm, te horen in de Vlaamse Ardennen, de Denderstreek en het Land van Rhode plus wereldwijd  op het internet. Het ganse weekend lang kon je op Overboelare Airfield dan ook van hun radioprogramma’s genieten.  Op zondag tussen 13u en 17u zelfs live van op het vliegveld.

Gevraagd naar de hoeveelste keer het radiostation, tijdens de fly-in voor de muzikale omlijsting zorgde, zei station-manager Guy De Clercq: “Oei, niemand die dat hier precies weet, al lang, verschillende jaren, zelfs ooit nog via een telefoonlijn.”

Geslaagd

De organisatoren van het open weekend waren tevreden over de opkomst. “We kregen veel positieve reacties van bezoekers, niet vergeten dat er dit weekend ook een vliegmeeting in Schaffen bij Diest was”, aldus een verantwoordelijke van de vliegclub. “Het is geweldig om te zien hoeveel mensen geïnteresseerd zijn in de luchtvaart en hoe enthousiast ze reageerden op de activiteiten die we hebben georganiseerd.”

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
14 augustus 2023
Geschreven door
BRU redactie (RMK)
Evenementen, Nieuws