BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Evenementen, Nieuws

Patrick Buyse stelt ‘ Weg van ’t stad voor! ‘ op zondag 8 oktober

Patrick Buyse stelt ' Weg van 't stad voor! ' op zondag 8 oktober

KORTRIJK – Op zondag 8 oktober presenteert auteur Patrick Buyse zijn boek ‘Weg van ’t stad!’ in het stadhuis (dakcafé).

‘ Weg van ’t stad! ‘ brengt het verhaal van de Antwerpse exodus richting West-Vlaanderen in het laatste oorlogsjaar 1944-1945. Duits dictator Adolf Hitler wordt door de Geallieerden steeds verder in het nauw gedreven en neemt wraak, door de regio Antwerpen met vliegende bommen te bestoken. Op de vlucht voor die vernielende tuigen, wijken de Antwerpenaars massaal uit richting West-Vlaanderen.

Veiliger oorden

Een vraag van een Antwerps gezin doet Patrick Buyse in de archieven duiken. Hij spreekt getuigen, familie­leden, heemkundigen en historici. Van de 130.000 Antwerpse vluchtelingen, waren er 50.000 verdeeld over 254 gemeenten in West­-Vlaanderen. En dit voor gemiddeld een half jaar.

Naar het Verre Westen … met dat vreemd dialect

Voor kinderen, meestal zonder ouders, naar het Verre Westen, met dat vreemd dialect, is dit … een eeuwigheid. Wie organi­seert dit, waar komen die Antwerpse vluchtelingen terecht?

‘ Weg van ’t stad! ‘ brengt een warm, menselijk verhaal over initiële angst voor de oorlog en de bommen, dat in een veilig onder­komen en langs doorgezet onderwijs, overgaat in dankbaarheid en vriendschappen voor het leven.

Vader De Wever

De vader van Bruno en Bart De Wever is één van die kinderen. Door het onderzoek van Patrick Buyse, komen zij op het spoor van het West-Vlaamse gezin, waar hun vader onderdak vindt: “Het blijft, zoveel decennia na de feiten, heel lastig om te reconstrueren wat er in die tijd gebeurde. De omstandigheden, waarbij onze grootvader opgesloten zat voor lidmaatschap van het VNV, maakten de zaken er niet gemakkelijker op. Feit is dat veel burgers uit het Antwerpse konden rekenen op een warmhartig ‘welkom’ in West-Vlaanderen, hoewel dat zeker niet vanzelfsprekend was. De schat aan informatie die Patrick Buyse middels archievenonderzoek wist te verzamelen, schetst een beklijvend beeld van vasthoudendheid ondanks de omstandigheden, gulle hulp, warme vriendschap en een ‘can do’-mentaliteit. De verdienste van zijn boek is dat hij duidelijk en goed gedocumenteerd aantoont dat er een ware exodus van circa 130.000 mensen, op gang kwam. 50.000 daarvan mochten rekenen op een tijdelijke tweede thuis in West-Vlaanderen. Het toont ons tot welke compassie we allemaal in staat (moeten) zijn, wanneer de omstandigheden dat vragen” aldus de broers Bruno en Bart De Wever in hun voorwoord.

Ertsberg

Het boek wordt uitgegeven bij Ertsberg en is zowel op papier als digitaal verkrijgbaar.

BOEKVOORSTELLING KORTRIJK – Dakcafé van het Kortrijkse stadhuis – 8 oktober om 10u30 – gratis inkom

De volgende boekvoorstellingen vinden plaats op: 11 oktober IJzertoren Diksmuide (19u30), 18 oktober College Izegem (19u30), 6 november Sint Baafs Vijve (19u30), 7 november Bibliotheek Blankenberge (19u30), 8 november College Roeselare (19u30), 10 november Mortsel (19u30) en 6 december Rumbeke (20u).

Patrick Buyse stelt ' Weg van 't stad voor! ' op zondag 8 oktober02

PATRICK BUYSE (1966) heeft een gezonde en vooral kritische interesse in erfgoed, geschiedenis en politiek. Hij verdiept zich graag in vergeten stukjes van onze vaderlandse geschiedenis.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
5 oktober 2023
Geschreven door
BRU redactie (RMK)
Evenementen, Nieuws
Domino opent deuren

Domino opent deuren

KORTRIJK – Er is een nieuw ambachtelijk baken van smaak en inclusie in de stad. Bakkerij “Domino” opent haar deuren in de Filips van de

Mooov in Zuid-West-Vlaanderen *

Mooov in Zuid-West-Vlaanderen *

Zuid-West-Vlaanderen – Van 18 april tot 2 mei strijkt MOOOV neer in Zuid-West-Vlaanderen. Een brede waaier aan films uit alle hoeken van de wereld, reizen