BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Evenementen, Nieuws

Stad Damme bakt cupcakes om Alzheimeronderzoek te steunen

Stad Damme bakt cupcakes om Alzheimeronderzoek te steunen

DAMME – De Damse woonzorgcentra hebben tussen 16 en 27 oktober hun schouders onder de
cupcake-actie van Stichting Alzheimeronderzoek gezet. Op vrijdag 27 oktober zal burgemeester Joachim Coens de resultaten van deze actie meedelen in het bijzijn van Joost Martens, directeur van de Stichting Alzheimer Onderzoek.

Joost Martens: “Jaarlijks steunen we voor ruim 4 miljoen euro aan beloftevolle basis-klinische en diagnostische wetenschappelijke onderzoeksprojecten naar de oorzaken en mogelijke behandelingen van Alzheimer en verwante hersenziekten. Ook zetten we in op voorlichting van het brede publiek door te informeren over de risico’s en het belang van een gezonde levensstijl om de ziekte te voorkomen. In Damme leven er ongeveer 251 personen met dementie en als er niets gebeurt, zullen dat er in 2040, 388 zijn. De enige oplossing om dit een halt toe te roepen is wetenschappelijk onderzoek.”

Expertisecentra Dementie in Vlaanderen

Dit jaar werkt Stichting Alzheimer Onderzoek voor het eerst samen met de Expertisecentra Dementie in Vlaanderen, de drijvende kracht achter dementievriendelijke gemeenten.

Jurn Verschragen van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen: “De cupcake-actie kadert perfect in onze missie en visie. Verder vinden we het van belang dat er wordt geïnvesteerd in psychosociaal onderzoek. Mensen met dementie en hun mantelzorgers hebben recht op goede zorg en ondersteuning. Ook dat doen we vanaf nu samen met de Stichting Alzheimer Onderzoek.”

Hersenaandoening

Dementie is een hersenaandoening waarbij iemand langzaam maar zeker lichamelijk en geestelijk achteruitgaat en op den duur volledig afhankelijk wordt van de zorg van anderen.

De ziekte van Alzheimer is veruit de belangrijkste en meest bekende oorzaak. Ongeveer 1 op de 7 mannen en maar liefst 1 op de 3 vrouwen krijgt een vorm van dementie.

Op dit moment tellen Vlaanderen en Brussel 141.000 personen met dementie. Als er niets gebeurt, zal het aantal mensen met Alzheimer in 2046 in België bijna verdubbelen, want er zijn tot op heden geen geneesmiddelen.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
26 oktober 2023
Geschreven door
BRU redactie (RMK)
Evenementen, Nieuws

#BAKEWITHLOVE burgemeesters bakken cupcakes

Stichting Alzheimer Onderzoek – Stopalzheimer organiseert elk jaar de cupcake-actie, waarbij woonzorgcentra, ziekenhuizen en mensen thuis cupcakes bakken en deze verkopen. De opbrengst daarvan gaat