BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

Geboortecijfer daalt verder, Noah en Olivia blijven de populairste voornamen

BRUSSEL – De medewerkers in de lokale Kind en Gezin-teams ondersteunen elke dag duizenden gezinnen over heel Vlaanderen. Daarbij registreren zij ook heel wat informatie. ​Een eerste prognose toont dat het geboortecijfer lichtjes verder daalt tot zo’n 63.000 geboortes in 2023.

In 2022 registreerde Opgroeien 4,3% minder geboortes. Die sterke daling volgde op de opmerkelijke stijging van 4,6% in 2021. Vandaag, één jaar later, schat Opgroeien,dat het aantal geboortes bij moeders met een woonplaats in het Vlaamse Gewest lichtjes verder daalt met 1 à 1,5% tot ongeveer 63.000 geboortes.

Verklaringen voor deze verdere, lichte daling zijn er nog niet. Daarvoor is het wachten op het totaalplaatje en verdere analyse.

Provinciale verschillen

De daling van het geboortecijfer doet zich niet in alle provincies voor. Het geboortecijfer blijft stabiel in West-Vlaanderen en in Antwerpen. In Limburg, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant is er wel een daling. Daarbij zou het in Vlaams-Brabant gaan om een daling van om en bij de 2%. In Limburg en Oost-Vlaanderen zou het eerder gaan om een daling van 2,5%.

“Deze prognose van Opgroeien over het geboortecijfer is gebaseerd op onze data tot en met november. Het is belangrijk om een goed beeld te hebben om op korte en lange termijn een sterk gezinsbeleid te kunnen voeren. Laten we in 2024 – samen – alles op alles zetten om alle baby’s die sterke kansrijke start te geven waar ze recht op hebben. Die eerste 1000 dagen zijn zo cruciaal. Als we als samenleving goed willen zorgen voor hen en hun toekomst, dan moeten we ook goed zorgen voor hun ouders” ​​ aldus Bruno Vanobbergen, administrateur-generaal Opgroeien.

Populaire voornamen in 2023

Net als in 2021 en 2022 is de top drie van jongensnamen opnieuw voor Noah, Arthur en Liam. Voor de meisjesnamen blijft Olivia de vaakst gekozen meisjesnaam. Wel bijzonder is dat Anna zo plots op de tweede plaats staat, vorig jaar was dat nog de tiende plaats.

Leon, Lucas, Louis, Finn en Matteo vervolledigen de top tien van populairste jongensnamen. Lina, Ella, Louise, Renée en Marie vervolledigen de top tien van populairste meisjesnamen.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
20 december 2023
Geschreven door
BRU redactie (RMK)
Nieuws, Samenleving