BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Evenementen, Nieuws, Samenleving

Gent opent jongerenjaar met weekend vol activiteiten en feestje op 15 locaties

Gent opent jongerenjaar met weekend vol activiteiten en feestje op 15 locaties

GENT – Gent is een jaar lang Europese Jongerenhoofdstad en geeft het startschot voor dat jaar op 16, 17 en 18 februari met tal van activiteiten voor en door jongeren én een feestje op 15 locaties. Daarna valt er het hele jaar door van alles te beleven, van een Groot Debat rond de verkiezingen tot Asfalt, een festival rond straatsporten en ‘urban culture’.

Het programma van Ghent EYC (Ghent European Youth Capital) werd vandaag, op woensdag 24 januari, voorgesteld in het Gravensteen. Het openingsweekend op vrijdag 16, zaterdag 17 en zondag 18 februari belooft alvast een een klinkend startschot te worden.

Plenaire opening

De ‘plenaire opening’ op vrijdag is het officiële luik. Zo’n 650 Gentse, Belgische én Europese genodigden verzamelen in De Vooruit voor het startschot van Ghent EYC. Na de speeches is er een jongerenshow met onder meer slam poetry, drag queens en performances. Voor het grote publiek is er diezelfde avond ‘Cluster’, een nightlife-festival waarbij jongerencollectieven één nacht lang vijftien iconische uitgaanslocaties overnemen: van de Chinastraat tot de Charlatan.

“We hebben hier samen met vele jongeren lang naar uitgekeken. Jongeren vormen het heden én de toekomst van onze stad. Zij maken volwaardig deel uit van ons Gents stadsweefsel en geven dat ook actief mee vorm. Dit jongerenjaar is daar een mooie erkenning van en onderstreept de plek die jongeren innemen in onze stad” zegt burgemeester Mathias De Clercq.

Activiteiten

Op zaterdag en zondag zijn er tal van activiteiten voor en door jongeren. Zo kunnen skaters zich uitleven in de voormalige Aldi aan de Franse vaart en kunnen jonge muzikanten jammen in de repetitieruimtes van Oort aan de Tolhuiskaai. Aan de Rigakaai is er zaterdag een fietsfestival om de mobiliteit van jongeren met een vluchtverhaal te vergroten. Op zondag is er een fietstocht door de stad. Een overzicht en praktische info vind je op www.ghenteyc.eu. Veel activiteiten komen ook doorheen het jaar terug.

Andere hoogtepunten

Het openingsweekend is slechts het begin. Een van de hoogtepunten wordt ongetwijfeld het Groot Debat. In aanloop naar de verkiezingen gaan Gentse leerlingen enkele weken aan de slag met tal van politieke thema’s. Tijdens het Groot Debat
op 25 april gaan ze met elkaar én met beleidsmakers en nationale partijvoorzitters in debat.

Ook Asfalt belooft een van de blikvangers te worden. Dit gratis stadsfestival palmt van vrijdag 20 tot en met zondag 22 september de hele stad in. Het festival laat bezoekers kennismaken met tal van straatsporten, van skateboarden en dunkwedstrijden tot panna. Expo’s, lezingen en workshops zetten dan weer ‘urban culture’ in de kijker.

“Jongeren kunnen nog altijd ondersteuning aanvragen voor hun projecten, tot 10.000 euro. Onze jongerenjury heeft er al zo’n 70 goedgekeurd, nieuwe aanvragen kunnen nog tot 1 maart. Zo zorgen we er samen voor dat jongeren meer dan ooit hun stempel kunnen drukken op onze stad” aldus schepen van Jeugd Hafsa El-Bazioui.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
24 januari 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Evenementen, Nieuws, Samenleving