BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

De gemeente Kuurne lanceert verjaardagsbox voor kinderen in armoede

Kuurne

KUURNE – Wist je dat kinderen die in armoede leven vaak over het hoofd worden gezien op hun verjaardag? Sinds maandag 4 maart wil de gemeente Kuurne daar voor eens en altijd kom af mee maken.  Het Sociaal Huis Kuurne wil deze speciale dag niet ongemerkt voorbij laten gaan. In samenwerking met de gemeentelijke sociale diensten lanceert de gemeente Kuurne nu de verjaardagsbox voor ouders die het financieel zwaar hebben.

“Elk kind verdient een vrolijke verjaardag”, licht schepen van armoedebestrijding, Bram Deloof toe, “Binnen onze gemeente zijn er ongeveer een 80-tal kinderen tussen 6 en 12 jaar oud die deze bijzondere dag niet kunnen vieren.  Dit komt simpelweg omdat ze geen cadeautjes ontvangen en geen uitnodigingen voor feestjes kunnen versturen. Het Sociaal Huis Kuurne wil deze speciale dag niet ongemerkt voorbij laten gaan. In samenwerking met de gemeentelijke sociale diensten introduceren we nu de verjaardagsbox voor ouders die het financieel zwaar hebben.  We hopen hiermee kinderen iets positiefs te kunnen bieden. Participatie en ontmoeting zijn bewezen van groot belang voor de ontwikkeling van een kind. We leiden kinderen al vaak naar het bestaande vrijetijdsaanbod, maar dit gaat nog een stap verder.”

Onderzoek

Het Sociaal Huis Kuurne heeft onderzocht wanneer extra steun voor kwetsbare gezinnen noodzakelijk is. Aan het begin van het schooljaar biedt de gemeente steun via de schoolpremie, tijdens de kerstperiode werkt de gemeente samen met ‘Kuurne laat Leven’, en gedurende het jaar kunnen kinderen en volwassenen deelnemen aan culturele – en sportieve activiteiten met behulp van de vrijetijdskorting en de Uitpas.  Tot nu toe ontbrak de mijlpaal van een verjaardag in dit overzicht. Elk kind verdient immers een feest op zijn verjaardag.

Samenwerking met de kindergemeenteraad, bibliotheek en spelotheek

Het idee van de verjaardagsbox voor kinderen in armoede werd gelanceerd door de kindergemeenteraad, die tevens ook mee dacht over het samenstellen van de inhoud van de verjaardagsbox, wat heeft geleid tot een leuke en nuttige samenstelling. Naast drankjes en snacks bevat de box ook leuk speelmateriaal, zoals een karaokemicrofoon, walkie talkies, ballonnen, bellenblazers, kleurplaten, enzovoort. Sommige grotere items kunnen worden geleend, terwijl andere items kunnen worden uitgedeeld.

De distributie van de verjaardagsboxen vindt bewust plaats in de spelotheek. Op deze manier maken mensen kennis met het aanbod van de spelotheek en raken ze vertrouwd met de werking van de bibliotheek. Het moedigt hen eveneens aan om vaker speelgoed of boeken te lenen.

Kinderen in armoede

Ongeveer 80 Kuurnse kinderen tussen 6 en 12 jaar oud kunnen gebruikmaken van de verjaardagsbox. Ze komen in aanmerking op basis van een vergelijking tussen hun inkomen en wetenschappelijk onderbouwde referentiebudgetten. Een referentiebudget geeft een schatting van wat een gezin nodig heeft om menswaardig te leven en in al zijn behoeften te voorzien. Als het verschil te groot is met het referentiebudget, hebben de kinderen recht op een verjaardagsbox. Het Sociaal Huis informeert gezinnen die hiervoor in aanmerking komen en biedt hen begeleiding op verschillende vlakken.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
5 maart 2024
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Nieuws, Samenleving