BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

Gezinsbarometer legt pijnpunten mobiliteit bloot

Gezinsbarometer legt pijnpunten mobiliteit bloot

BRUSSEL – Gezinnen willen veiligere fietsroutes naar school en de veranderingen in het busaanbod van De Lijn worden als negatief ervaren. Auto blijft favoriet vervoermiddel, trein is nog niet aantrekkelijk. Resultaten van de gezinsbarometer tonen deze trends in mobiliteit. De Gezinsbond hoopt op verbetering van het mobiliteitsverhaal.

De nieuwe dienstregeling van De Lijn in Vlaanderen heeft een impact op de huidige busgebruikers. Slechts 10% vindt het een verbetering, 47% ziet het als een stap terug. Toegankelijkheid, wachttijd en reisfrequentie worden door reizigers voornamelijk negatief beoordeeld.

Fietsroute zo veilig als het gevaarlijkste punt

Een derde van de jongeren fietst altijd naar school, 30% doet dit soms. Veel ervaren gevaarlijke situaties op de route, zoals ontbrekende fietspaden en gevaarlijk vrachtverkeer. 26% vermijdt fietsen vanwege gevaarlijke kruispunten. Investeringen in fietsinfrastructuur zijn positief, maar er is nog werk nodig voor veilige fietsverbindingen.

Trein is een weinig aantrekkelijke optie

De trein wordt door gezinnen weinig voor uitstapjes gebruikt . Slechts 6% gebruikt trein regelmatig. Gezinnen vinden trein vaak te duur (54%) en klagen over stiptheid (48%). Comfort en toegankelijkheid worden wel positief beoordeeld. De Gezinsbond maakt zich zorgen over tarieven en kortingkaarten voor grote gezinnen. De auto blijft vaak aantrekkelijker vanwege het gemak.

Gezinnen vinden hun weg naar deelmobiliteit

Al 15% van de gezinnen maakt gebruik van deelmobiliteit: een deelfiets, een deelwagen of een deelstep. Toch blijven gezinnen verknocht aan private vervoersmiddelen. 81% van de gezinnen bezit minstens één eigen wagen, 32% een bedrijfswagen. Klassieke fietsen blijven het populairst: 78% van de gezinnen heeft er minstens één. Maar 40% van de gezinnen heeft ook minstens één elektrische fiets in huis.

Mogelijk draagvlak voor kilometerheffing

Voor de meeste gezinnen blijft de wagen het belangrijkste vervoersmiddel. Het is opvallend, dat veel van die gezinnen, wel bereid zijn om hun wagen slimmer te gebruiken. Zo zou 55% (eerder) voorstander van de invoering van een kilometerheffing, tegenover 32% (eerder) tegenstander van een mogelijke invoering zijn.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
3 april 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Nieuws, Samenleving