BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

De Kust zet in op propere stranden

Plastic Free Coastline

Provinciebedrijf Westtoer, OVAM en acht kustgemeenten zetten in het kader van het project ‘Plastic Free Coastline’ samen in op propere stranden. In acht kustgemeenten worden in totaal 38 nieuwe strandafvalbakken geplaatst langs de kustlijn die bezoekers en vrijwilligers helpen zorgen voor propere stranden. De nieuwe strandafvalbakken bevatten drie compartimenten: restafval, PMD en één compartiment waar opruimmateriaal voor vrijwilligers en bijzondere vondsten zoals speelgoed of kostbare voorwerpen kunnen worden gestockeerd.

Via de inspanningen binnen het project ‘Plastic Free Coastline’ zetten Westtoer en OVAM in op het creëren van een schone en aantrekkelijke kustlijn die zowel inwoners als toeristen ten goede komt. 38 nieuwe strandafvalbakken met informatieve borden zijn vanaf deze zomer te vinden in de kustgemeentes De Panne, Koksijde, Nieuwpoort, Middelkerke, Oostende, Bredene, De Haan en Blankenberge.

Vrijwilligersorganisatie Proper Strand Lopers

Westtoer zet reeds geruime tijd in op propere stranden. Zo heeft het provinciebedrijf voor het vierde opeenvolgende jaar een samenwerkingsovereenkomst gesloten met vrijwilligersorganisatie Proper Strand Lopers. Deze vzw organiseert in elke kustgemeente, samen met vele toegewijde vrijwilligers, jaarlijks meerdere opruimacties op het strand. Dit zorgt niet alleen voor schonere stranden, maar ook voor een verhoogd bewustzijn over de noodzaak van afvalreductie en milieubehoud.

Plastic Free Coastline


“Dankzij de samenwerking met Proper Strand Lopers, OVAM en steun van de Europese Commissie binnen het project Plastic Free Coastline kunnen we een duurzame en positieve impact maken op onze prachtige kust. Samen streven we naar een schone en plasticvrije kustlijn, waar iedereen van kan genieten,” aldus Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter van Westtoer.

Goede samenwerking met de kustgemeenten

“Preventie van afval en hergebruik van materialen zijn voor de OVAM essentieel. Want voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt zeker voor afval. Maar we zijn niet blind voor de realiteit op het terrein. Zwerfvuil is ook aan onze kust een probleem. De OVAM en Proper Strandlopers werken al jaren goed samen met de kustgemeenten. Met deze 38 lokaal geproduceerde strandvuilnisbakken ondersteunen we onze kustgemeenten en de vrijwilligers bij de start van het zomerseizoen. Samen maken we morgen mooier. En houden we onze stranden proper,” aldus Danny Wille, adjunct-directeur-generaal bij OVAM.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
3 juli 2024
Geschreven door
BRU redactie (NSK)
Nieuws, Samenleving