BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU logo zwart
Nieuws, Samenleving

Gerestaureerde deportatiewagon wordt teruggeplaatst op WOII Executieoord Rieme-Oostakker

Gerestaureerde deportatiewagon wordt teruggeplaatst op WOII Executieoord Rieme-Oostakker

RIEME-OOSTAKKER – Op dinsdag 3 september wordt de deportatiewagon teruggeplaatst op het Executieoord Rieme-Oostakker. De wagon werd afgelopen schooljaar gerestaureerd door de leerlingen van Richtpunt campus Ninove-Zottegem (locatie Zottegem).

De treinwagon werd helemaal hersteld en kreeg een nieuwe laag verf – in de originele groene kleur. Hierdoor is het voertuig niet enkel toekomstbestendig, maar benadert het ook beter de oorspronkelijke staat.

Met een grote kraan zal de wagon dinsdag terug op zijn plaats worden gezet. De terugplaatsing gebeurt in aanwezigheid van gedeputeerden Kurt Moens en An Vervliet, leerlingen en leerkrachten, monumentenwachters, het Herdenkingscomité der Executieoorden Rieme en Oostakker en het Agentschap Natuur & Bos, verantwoordelijk voor Wonderwoud.

Na de terugplaatsing zijn er toespraken en krijgen de leerlingen die hebben meegewerkt aan de restauratie een certificaat overhandigd.

Over het Executieoord Rieme-Oostakker

Tussen 8 februari 1943 en 24 augustus 1944 werden op deze plek 66 verzetsstrijders door de Duitsers geëxecuteerd. Dit terrein herdenkt ook de 20 verzetslieden die omkwamen op de executieplaats van Rieme, die in 1998 moest wijken voor de aanleg van het Kluizendok van de Gentse haven.

De executies werden in het geheim uitgevoerd en de slachtoffers werden anoniem begraven. Een aantal van de in Rieme gedode verzetsstrijders werd teruggevonden in een massagraf in Hechtel-Eksel (Limburg). Daardoor is het nog steeds onduidelijk hoeveel mensen er de dood vonden.

Het executieoord werd in 1966 beschermd als landschap, omdat het belangrijk is voor de geschiedenis en bewaard moet blijven voor toekomstige generaties. Vandaag is deze plek een groene rustplaats met historische waarde waar de verzetsstrijders worden herdacht. Het maakt deel uit van het Wonderwoud. (Bron: Stad Gent)

(Foto © Paul Hermans: de treinwagon die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt om Belgen te vervoeren naar concentratiekampen in Duitsland en Polen op het terrein van het Executieoord Rieme-Oostakker te Oostakker, België (op de foto in pré-gerestaureerde staat).

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
30 augustus 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Nieuws, Samenleving
Kotmadam Sarafian

Nieuw bij VTM ‘Kotmadam Sarafian’

ANTWERPEN/VILVOORDE/GENT – De mafste kotmadam van het land is ongetwijfeld Barbara Sarafian. In het gloednieuwe VTM-programma Kotmadam Sarafian ontfermt ze zich in Gent een heel