BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

BRU ACTUALITEIT AGENTSCHAP VZW

Evenementen, Nieuws, Samenleving

De festivaleditie van de ‘Week van de Verbeelding’

LENNIK – Verbeelding zit in elk van ons. Vanuit die gedeelde overtuiging sloegen het Kasteel van Gaasbeek, de School van Gaasbeek, Zonnelied vzw en het Agentschap voor Natuur en Bos de handen vorig jaar voor het eerst in elkaar. Voortbouwend op het succes van de Week van de Verbeelding vorig jaar worden deze banden opnieuw aangehaald voor een tweede editie. Een hele week lang kunnen bezoekers in het Kasteel van Gaasbeek, de School van Gaasbeek en het Kasteel van Groenenberg terecht voor tal van fantasievolle en verrijkende activiteiten.

De Zonneliedcollectie bestaat uit beeldend werk van de Zonneliedkunstenaars, ontstaan in één van hun ateliers. De groep kunstenaars is – net als hun werk – bijzonder divers.

Wat hen verbindt, is hun spontane behoefte om te creëren; het werk is altijd erg persoonlijk, staat los van conventies of trends en is niet gebonden aan een specifiek doelpubliek. Die focus op en respect voor de eigenheid van elke artiest, vormt het belangrijkste uitgangspunt in de werking van de ateliers van Zonnelied.

Deelnemers krijgen hier de tijd en de ruimte om ongedwongen te experimenteren, hun eigen vormentaal te ​ ontwikkelen en zichzelf te ontplooien als kunstenaars. Dit proces van empowerment staat steeds centraal en gaat voor op het resultaat.

Tijdens de Week van de Verbeelding worden vooral nieuwe creaties tentoongesteld in het Kasteel van Groenenberg. Met wat geluk krijg je zelfs uitleg van een rasechte kunstbabbelaar.

Praktisch

Van 26 oktober t.e.m. 3 november, elke dag van 13-17 uur ​- gratis toegang, reservatie is niet nodig. ​ ​ ​ ​ ​Met een pop-upstore (op maandag gesloten) van Zonnelied VZW in het Entreegebouw. ​Met de gezellige caravan Koffiechat naast het Kasteel van Groenenberg, waar je je kan verwarmen aan een kopje koffie uit een zelfgemaakt kopje.

KB45 (Kunst in België sinds 1945)

Hoewel het werk van kunstenaars met een beperking, in de wereld van de hedendaagse kunst breed wordt erkend en gewaardeerd, worden hun creaties zelden tentoongesteld binnen het reguliere circuit.

Zonnelied koesterde lang de wens, om de zichtbaarheid van zijn ateliers en collectie te verhogen, zodat de makers van deze werken, een volwaardige plek in de wereld van de hedendaagse kunst kunnen innemen.

Om dit te bereiken, ging Zonnelied op zoek naar een geschikte plek om hun collectie permanent en op een professionele manier te conserveren en tentoon te stellen.

Op vraag van Zonnelied zette de onderzoeksgroep KB45 (Kunst in België sinds 1945) in 2022 een studie op poten die de VZW moest helpen in hun zoektocht. Met succes: op zondag 17 maart 2023 werd de eerste steen van Kunstenwerkplek De Loods officieel gelegd op de campus ’t Zinneke in Brussel.

Schrijfster, filosofe en journaliste Anna Luyten, is resident in de School van Gaasbeek. ​ Op 29 oktober om 20 uur gaat ze – in het Kasteel van Groenenberg – in gesprek met Wouter Davidts (UGent), één van de leden van KB45, een multidiscipli-naire onderzoeksgroep aan de UGent.

Mariage

Is een unieke viering die met dans, nieuwe tradities wil creëren. Tijdens open ateliers op het voorplein van het Kasteel van Gaasbeek, kan je helpen aan de voorbereidingen van het feest, door mee te dansen, muziek te maken, kostuums te ontwerpen en de tent te decoreren. Samen met kunstenaars, vrijwilligers en deelnemers, bouw je zo mee aan een universeel trouwfeest, waarbij zowel diversiteit als verbondenheid worden gevierd.

Leon

Is een dansgemeenschap rond choreograaf Seppe Baeyens. Sinds het begin van zijn carrière beschouwt Sepp, intergenerationaliteit en inclusie, als essentiële voorwaarden, om dans in zijn meest menselijke en pure vorm te beleven.

Praktisch ​ ​ ​ ​ ​

​Van 13u00 tot 15.00 uur: voorbereidingsceremonie met workshops rond decor, kostuums, dans, zang en henna.​ Van 15u00 tot 16u15 uur: mariage, het grote symbolische en universele trouwfeest. Van 16u30 tot 19u00 uur: soep en een bezoek aan het Kasteel van Gaasbeek

Zaterdag 2 november van 13u00 tot 19u00. Sluit naar believen aan, wanneer je wil en zo lang je wil op de grasvlakte voor het Kasteel van Gaasbeek

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
LinkedIn
27 oktober 2024
Geschreven door
BRU redactie Ronny Hantson
Evenementen, Nieuws, Samenleving